Marți, 11 Iulie 2017 20:46

Manualul de gradare pentru semințele de consum, aprobat. El ar fi o garanție că fermierii vor primi prețul corect pe marfa lor. Primul gradator oficial din listă nu știe nimic de OMADR 228/2017

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Aplicarea sistemului de gradare este o garanție a faptului că producătorii agricoli vor primi un preț corect pentru produsul lor în funcție de calitatea acestuia, anunța marți, 11 iulie 2017, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) printr-un comunicat de presă, în contextul în care, în Monitorul Oficial al României (M.Of.) nr. 537 din 10 iulie 2017 a fost publicat Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (OMADR) nr. 228/2017 privind aprobarea manualului de gradare pentru semințele de consum.

„Manualul de gradare are rolul de a servi drept instrument de lucru pentru gradatori și cuprinde informații ce oferă posibilitatea stabilirii calității reale a semințelor de consum depozitate. Aplicarea sistemului de gradare este o garanție a faptului că producătorii agricoli vor primi un preț corect pentru produsul lor în funcție de calitatea acestuia. În același timp, sistemul de gradare permite atât asigurarea unei calități constante a semințelor de consum depozitate, încurajand tranzacțiile comerciale și îmbunătățind raportul dintre costul de producție și prețul semințelor de consum”, se precizează în documentul de presă.

Potrivit Manualului de gradare pentru semințele de consum, la grâu sunt alocate 3 grade, după cum urmează:

gradare

În același comunicat, ministerul de resort preciza că neaplicarea operațiunilor de gradare face ca amestecarea unei cantități mici de produs de calitate inferioară cu un lot de calitate superioară să deprecieze calitatea finală a amestecului.

„România, an de an, cultivă circa două milioane de hectare cu grâu, principalele specii cultivate fiind Triticum aestivum subspeciile vulgare și spelta, Triticum durum. Condițiile specifice țării noastre, precum și soiurile de grâu cultivate în România, oferă calități deosebite pentru grâul a cărei destinație o constituie panificația. Nu există grâu furajer, destinația produsului fiind dictată de interesele beneficiarului”, se mai arăta în document.

Gradatorul Olatunde Olugbenga Oluwatomi: „Nu am văzut ordinul respectiv!”

Cum era și normal, am mers pe site-ul CNGSC pentru a vizualiza lista cu gradatori autorizați și pentru a contacta unul în vederea dezbaterii acestui ordin, să vedem dacă, într-adevăr, „manualul de gradare are rolul de a servi drept instrument de lucru pentru gradatori și cuprinde informații ce oferă posibilitatea stabilirii calității reale a semințelor de consum depozitate”.

Ultima listă încărcată pe site, cea din februarie 2015, cuprinde 322 de specialiști, primul (nr. 1 conform criteriului afișat) fiind chiar cetățeanul nigerian Olatunde Olugbenga Oluwatomi, administratorul Zootech Effective SRL.

L-am contactat telefonic pe acest specialist, l-am întrebat dacă este la curent cu acest act normativ și dacă îl ajută cumva. Domnia sa ne-a răspuns că nu știe nimic (deocamdată) despre ordinul publicat în M.Of., însă ne-a promis că vom fi primii cărora ne va spune dacă, într-adevăr, acest act normativ îi ajută sau nu pe gradatori în activitatea lor.

„Nu am văzut ordinul respectiv. Să-l citesc și revin, eventual, dacă este cazul. (...) Vorbim. Vă sun eu dacă este... (...)”, a declarat pentru Revista Fermierului gradatorul Olatunde Olugbenga Oluwatomi înainte să închidă telefonul.

CNGSC conduce și gestionează Sistemul Național de Gradare a Semințelor de Consum, instituit prin HG 1336/2002, asigurând aplicarea acestuia în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, în vederea stimulării producției de semințe de consum de calitate corespunzătoare, printr-un mecanism eficient, cu costuri reduse, care să identifice caracteristicile relevante și valoroase ale acestora la punctele de recepție.

„Activitatea de gradare a semințelor de consum se efectuează în mod obligatoriu la toate punctele de recepție, cu respectarea Manualului de gradare a semințelor de consum, începând cu data de 1 iunie 2003”, se scrie pe site-ul celor de la CNGSC. „Gradarea semințelor de consum se efectuează de către gradatori, autorizați prin acordarea unei licențe de gradator. Evaluarea și autorizarea gradatorilor se fac de către CNGSC, în urma absolvirii cursurilor, pe baza de examen de aptitudini profesionale. Lista cu gradatori autorizați se aprobă prin Ordin MADR și se publica în M.Of. Totodată, gradatorii pot avea și calitatea de angajați ai societăților comerciale care se ocupă cu activitatea de depozitare, comercializare sau procesare a semințelor de consum.

Comisia Națională a Gradării Semințelor de Consum a postat pe site-ul său ca ultimă raportare pe an agricol cea din 4 august 2010, cu un total al producției de 5.367.340.073 kg producție cerealieră și de plante tehnice.

Indicele FAO pentru preţurile produselor alimentare s-a majorat cu 4,2% în cursul lunii, pe fondul creşterii preţurilor la grâul cu conţinut ridicat de proteine şi din cauza deteriorării condiţiilor de cultivare din Statele Unite ale Americii (SUA). Costurile de achiziție la porumb, în schimb, au scăzut pe fondul recoltelor-record din America de Sud.

În ciuda înăspririi condiţiilor de aprovizionare cu grâu cu conţinut înalt de proteine, aprovizionarea cu cereale la nivel global tinde să rămână abundentă în anul următor, potrivit Raportului FAO privind oferta şi cererea de cereale, dat recent publicității.

FAO a revizuit în scădere prognoza din iunie pentru producţia globală de grâu în 2017 şi în creştere pentru porumb şi orez. Producţia globală de cereale în acest an este probabil să atingă în total 2.593 de milioane de tone, cu aproximativ 0,6 procente mai puţin decât cea din 2016.

Totodată, se estimează că stocurile de cereale din lume vor continua să se extindă până la un nivel-record de aproximativ 704 milioane de tone.

Citit 674 ori