Joi, 13 Iulie 2017 20:52

„După ce a terminat tot ce se putea cu oaia, ministrul Daea a ajuns la ambalaj!” (Mihai Tudose). Cu miștocăreala de rigoare, crescătorii de oi vor primi un leu pe lâna comercializată

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Chiar premierul Mihai Tudose nu i-a permis niciun comentariu ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca replică la o miștocăreală prietenească de-a sa de la finalul oportunităților video din ședința de Guvern, ocazie cu care prim-ministrul i-a transmis șefului MADR că „după ce a terminat tot ce se putea cu oaia, a trecut la ambalaj”, crescătorii de ovine au ieșit câștigători, aceștia urmând să primească un sprijin financiar de 1 lei/kg pentru lâna comercializată, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată în ședința de astăzi.

„Și ca să închei într-un ton optimist, pe ordinea de zi de astăzi (n.r. - joi, 13 iulie 2017), avem un punct al domnului ministru Daea care, după ce a terminat tot ce se putea cu oaia, a ajuns la ambalaj. Este un ajutor de minimis pentru lână. (...) Închidem cu oaia. Înțeleg că dacă am terminat și lâna, e gata, nu?”, a explicat premierul, care a adăugat zâmbind: „Nu, nu mai luați cuvântul, lăsați-ne... ”.

În fapt, potrivit comunicatului de presă al Executivului de la București, este vorba de o schemă de ajutor de minimis care are o finanțare de 36 de milioane de lei. Finanțarea ar urma să fie asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prevăzute pe anul 2018.

„Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual (2018) și în cele două exerciții financiare precedente (2016, 2017). Derularea sprijinului se face prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranșă anuală. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului”, se mai precizează în comunicat.

ROM 2322La mijlocul lunii mai a.c., șeful PSD, Liviu Dragnea, spunea despre „favoritul său”, ministrul Agriculturii, Petre Daea, că alături de omologul său de la Cercetare a pus la punct un sistem de utilizare a lânii în realizarea de termoizolații pentru construcții, unul mai performant decât vata minerală.

„În programul nostru de guvernare am discutat și am prezentat (...) situația lânii. Un procent de 75% din lâna din România se aruncă. În programul nostru este prevăzut pentru anul viitor să realizăm acele centre de colectare, dar am vrea să nu pierdem nici anul acesta lâna, adică să-i încurajăm pe oieri să nu arunce lâna pe câmp sau să nu o ardă”, a afirmat Dragnea în cadrul unei conferințe de presă ad-hoc susținute la Staţia de Punere sub Presiune -SPP- OUAI Movila din judeţul Ialomiţa. „Domnul ministru al Agriculturii (n.r. - Petre Daea), împreună cu ministrul Cercetării (n.r. - pe atunci Șerban Valeca), a început să se gândească la ce poate fi folosită lâna și în alte domenii decât cele tradiționale. Au realizat acest material pentru izolare, care este mult mai bun decât vata minerală. Ministrul Agriculturii le spune oierilor, nu eu, că dacă vor păstra anul acesta lâna, la anul vor primi subvenție pe fiecare kilogram de lână vândut – am înțeles că cel puțin un leu pe fiecare kilogram. Rugămintea noastră este să nu arunce lâna anul acesta, pentru că ar fi păcat. Este un an pe care îl pierd și ei, și România. (...) Avem varianta în care lâna se aruncă sau se arde și nu câștigă nici România, nici varianta în care lâna produce ceva, indiferent cui se vinde”.

În timpul conferinței, Dragnea a scos dintr-un celofan un profil tip panel obținut din lână presată și le-a arătat-o jurnaliștilor, moment în care ministrul de resort, Petre Daea, a precizat că lâna provenea de la un fermier căruia i-a transmis următoarele: „Lâna am luat-o de la un cioban căruia i-am spus: «Decât pe gard, mai bine în pat lâna asta, că-i mai bine așa, sau în pereții caselor», cum spunea domnul președinte (n.r. - Liviu Dragnea)”.

Potrivit datelor vehiculate de șeful PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia unei deplasări de lucru în Călărași, nu mai puțin de 75 la sută din lână se aruncă sau se arde, iar costul cu tunsul este suportat de crescătorii de ovine.

Aceasta este, în viziunea șefului PSD, o situație în care și fermierul, dar și economia țării au de pierdut.

Citit 457 ori

Articole recente - Ionel Vaduva

Articole înrudite