Vineri, 04 August 2017 13:37

Romalimenta, rezerve față de posibila suprataxare a unor alimente

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Federația Romalimenta a exprimat cele mai serioase rezerve față de intențiile de suprataxare, în diverse variante, a unor categorii de alimente, vehiculate în diverse medii și care au drept resort protecția sănătații populaței sau direct de colectare a unor fonduri suplimentare, anunță organizația printr-un comunicat de presă, care adaugă că statele care au introdus astfel de suprataxe au constatat că efectele negative au depășit cu mult beneficiile.

Mai mult, spun cei din Romalimenta, ar fi cu atât mai greu de înțeles introducerea suprataxării într-o țară în care cu doar doi ani în urmă s-a reușit reducerea TVA la alimente, așa cum se practică în majoritatea statelor Uniunii Europene (UE), probând materializarea impactului profund pozitiv, atât asupra populației, cât și asupra  economiei în general, inclusiv în privința încasărilor la buget.

„Salutăm, de aceea, abordarea echilibrată a problemei de către autoritățile statului, inclusiv de Ministerul Sănătății, și, în primul rând, declarația prim-ministrului Mihai Tudose, care a menționat clar că nu există un plan de suprataxare a alimentelor. Maturitatea cu care, în general, domnia sa analizează aspectele pro și contra ale oricărei propuneri de măsuri cu impact major pe multiple planuri ne dă garanția că la fel se va întâmpla și în cazul ideii suprataxării alimentelor, proiect care, pe hârtie, poate arăta atractiv la prima vedere, dar a cărui materializare generează efecte precumpănitor negative”, se mai menționează în comunicat.

În luna aprilie a acestui an, un ONG din România solicita Ministerului Sănătății să fie introdusă o taxă pentru băuturile și alimentele cu adaos de zahăr. Erau vizate, în principal, dulciurile și băuturile carbogazoase, băuturi necarbonatate, băuturile pentru sportivi și băuturile energizante.

Banii obținuți din această taxă ar fi putut fi folositi în vederea majorării salariilor medicilor și asistenților, precum și la creșterea valorii punctului cu care sunt plătiți medicii de familie și specialiștii din ambulatoriu sau pentru eliminarea plafoanelor pentru analize de laborator și imagistică.

Citit 266 ori