Va lua ființă o casă română de comerț. Compania de stat va avea prerogative pe zona import-export și se va ocupa cu preluarea materiei-prime agroalimentare de la producători pentru valorificare - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 23 August 2017 18:49

Va lua ființă o casă română de comerț. Compania de stat va avea prerogative pe zona import-export și se va ocupa cu preluarea materiei-prime agroalimentare de la producători pentru valorificare

Scris de

În maximum o lună, conform promisiunilor președintelui PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, va lua ființă o casă română de comerț care se va implica în relațiile de import-export pe zona agrozootehnică și care va prelua materia-primă de la fermierii români pentru valorificare, urmând să se decidă în perioada următoare care va fi forma legislativă în baza căreia se va pune în aplicare proiectul.

„Am vorbit cu primul-ministru (n.r. - Mihai Tudose) mai demult și, în foarte scurt timp, vom înființa o casă română de comerț, o companie de stat care să înceapă să se implice în relațiile și de import-export, și de preluare a produselor agricole, pomicole și zootehnice. Sunt foarte multe cereri de miei, de oi, din diverse țări, din Golf, pentru a da un exemplu. Sunt, de asemenea, solicitări mari din China, de cantități uriașe de carne. Este aproape imposibil ca un trader să vină, să se plimbe prin România și să găsească de unul singur 100.000 – 200.000 de capete ovine, spre exemplu. De asemenea, cu cerealele, legumele... Această casă românească de comerț, companie de stat, după ce va fi înființată, încet-încet va deveni un actor important în acest domeniu. (...) Cât de curând va fi înființată. Sperăm ca în maximum o lună. Să vedem dacă este nevoie doar de hotărâre de guvern sau de altceva”, a declarat Dragnea cu ocazia unei vizite efectuate în teren la sistemul de irigații din cadrul Amenajării Gălățui Călărași, marți, 22 august 2017.

În viziunea sa, în doi ani de zile, Liviu Dragnea își dorește apariția unei rețele funcționale care să se ocupe de colectare, depozitare și de vânzarea ulterioară a produselor agroalimentare produse în România.

Mai mult, cu ajutorul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) încă nefuncțional, se are în plan construcția unei alte rețele de prelucrare a materiei-prime agrozootehnice autohtone.

„Pe noi ne interesează ca, pentru roșii, să ajungem în situația în care ele să fie scoase la poartă și să vină rețeaua de colectare să le ia așa cum se lua laptele înainte, iar fermierii să aibă grijă doar să le cultive, să le îngrijească, iar rețeaua să se ocupe de colectare, depozitare și vânzare ulterioară. Cred că în doi ani de zile putem organiza acest sistem”, a promis șeful PSD. „Ceea ce am vorbit mai devreme pentru legume, vom începe să facem și pentru producția agricolă. Într-un timp rezonabil de ani, România trebuie să iasă din stadiul în care vinde producția agricolă de la capătul tarlalei, o iau marii traderi și, bineînțeles, o vând în afară, iar aceasta se întoarce ca biscuiți și alte dulciuri. Prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții avem în plan să se investească în rețeaua de prelucrare, pentru a crește valoarea adăugată și, într-un interval rezonabil de ani, să avem circuitele integrate, de la producția agricolă, până la la produsul finit de pe raft”.

În primele patru luni ale acestsui an, deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare a ajuns la 620,2 milioane de euro, cu peste 45 de procente mai mare față de soldul negativ consemnat în aceeași perioadă din 2016, când a totalizat 426,5 milioane de euro.

Țara noastră a comercializat peste graniță în aceeași perioadă a anului în curs produse agroalimentare în valoare totală de 1,664 miliarde de euro, în creștere cu 6,8% față de perioada corespunzătoare din 2016, în timp ce importurile au urcat până la 2,285 miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 15,18%.

Produsele care au adus cele mai mari încasări din exporturi în primele patru luni din acest an (787,1 milioane de euro) sunt grâul, porumbul și țigările. Concret, în perioada menționată, au fost exportate în spațiul intra și extracomunitar 1,83 de milioane de tone de grâu (325,7 milioane de euro), 898.000 de tone de porumb (241,4 milioane de euro) și 15.100 tone de țigări, în valoare de 220 de milioane de euro.

În perioada menționată au mai plecat pe piețele externe semințele de floarea-soarelui, circa 263.900 tone (155,1 milioane de euro), animale vii din specia bovine - 23.400 tone (59,1 milioane de euro), preparate alimentare - 6.700 tone (42,3 milioane de euro) și ulei de floarea soarelui - 50.900 tone (41,1 milioane de euro).

Cu privire la importurile de produse agroalimentare realizate în primele patru luni din acest an, topul a fost dominat de carnea de porc cu o valoare de 108,9 milioane de euro (56.800 tone), produse de brutărie, patiserie și biscuiți — 84,8 de milioane de euro (41.900 tone) și preparatele alimentare — 80,6 milioane de euro (19.900 tone).

Au mai fost efectuate, tot în aceeași perioadă, importuri semnificative de grâu (79,1 milioane euro pentru 476.900 tone), tutun brut (75 de milioane de euro pentru 14.000 de tone), ciocolată (73,7 milioane de euro pentru 20.100 tone) și porumb (72,1 milioane de euro pentru 233.600 tone).

Citit 682 ori

newsletter rf

Revista