Miercuri, 07 Februarie 2018 20:08

ASAS: Podgoria Iași a pierdut 70 la sută din producția de Fetească Albă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Conform Jurnalului Zilei, document întocmit în data de 7 februarie 2018 în baza datelor furnizate de Academia de Științe Agricole și Silvice și de Unitățile de Cercetare-Dezvoltare Agricolă, în ultima perioadă s-au înregistrat pierderi la principalele soiuri pentru struguri de vin, cel mai afectat fiind Feteasca Albă, în proporție de 70%.

Potrivit aceluiași raport sintetic al ASAS, cu privire la același sector al viticulturii, specialiștii spun că pornirea în vegetație nu a avut încă loc, în cazul pierderilor răspunsul fiind însă pozitiv. Aceștia și exemplifică: „În podgoria Iași, în urma finalizării analizelor de viabilitate, s-au înregistrat pierderi la principalele soiuri pentru struguri de vin: Fetească Albă (70%), Fetească Regală (30%), Muscat Ottonel (19%) și de masă: Gelu (26%), Chasellas Dore (66%), Aromat de Iași (15%).

În plantațiile cu pierderi peste 20% se recomandă efectuarea tăierilor de compensare, se mai precizează în documentul citat.

Cea mai mică temperatură înregistrată în termometre a fost de -4,6 grade Celsius, atât în Podgoria Târnave, cât și în Podgoria Ștefănești.

„Viticultură - temperatura în zonele viticole (minima absolută): I. Podișul Transilvaniei (podgoria Târnave -4 grade Celsius); II. Dealurile Moldovei (podgoria Iași -3,8 grade Celsius, podgoria Odobești -4,6 grade Celsius, podgoria Dealul Bujorului -1,6 grade Celsius); III. Dealurile Munteniei și Olteniei (podgoria Dealu Mare/centrul viticol Pietroasa -2,0 grade Celsius, centrul viticol Valea Călugărească -4,2 grade Celsius, podgoria Ștefănești -4,6 grade Celsius); V. Crișana și Maramureș (podgoria Miniș-Maderat -1,0 grade Celsius); VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar -2,2 grade Celsius)”, se afirmă în documentul ASAS.

Ca sursă de informare au fost folosite datele furnizate de ICDVV Valea Călugărească, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Miniș, Murfatlar, Odobești, USAMV București - SCDVV Pietroasa filială, INCDBH Ștefănești.

Pomicultură – SCDP Constanța, procentul mugurilor de rod afectați în cazul soiului de piersic Cardinal a fost de 21 la sută

În ceea ce privește pomicultura, în zonele monitorizate de ASAS pornirea în vegetație nu a avut loc, excepție făcând soiul de migdal Sandi de la SCDP Constanța.

Pe de altă parte, raportările privind pierderile relevă că în cazul SCDP Constanța, la specia piersic, proporția mugurilor de rod afectați în cazul soiului Cardinal a fost de 21%, a Springcrest de 17%, al Redhaven de 11%, iar a Southland de 17,5%. În cazul speciei cais, proporția mugurilor de rod afectați a fost de 4% în cazul soiului Neptun, a mugurilor Goldrich de 5% și a celor Mamaia de 6%.

„La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană”, au completat specialiștii

Temperatura în zonele pomicole (minimele zilnice): ICDP Pitești, Mărăcineni -1,9 grade Celsius; SCDP Băneasa -0,8 grade Celsius; Bistrița -4,1 grade Celsius; SCDP Constanța 5,1 grade Celsius; SCDCPN Dăbuleni 0,3 grade Celsius; SCDP Geoagiu -0,6 grade Celsius; SCDP Iași -1,2 grade Celsius; SCDH Târgu Jiu -0,5 grade Celsius; SCDP Voinești -4,1 grade Celsius.

Sursele de informare în cazul pomiculturii, pentru datele meteo ANM București, în timp ce pentru fenologie - ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.

Culturile de câmp - există posibilitatea ca unele culturi de toamnă să fi fost incluse temporar într-un strat subțire de gheață

În ceea ce privește culturile de câmp, în dimineața de 7 februarie 2018, cerul a fost acoperit de nori sau ceață pe porțiuni întinse ale zonelor arabile din tot cuprinsul țării (http://www.meteoromania.ro/anm2/). În zonele din vest, unde aceste ploi au fost urmate de temperaturi scăzute (-3 grade Celsius), există posibilitatea ca unele culturi de toamnă să fi fost incluse temporar într-un strat subțire de gheață.

Temperatura aerului la Fundulea: valoare maximă (05 februarie 2018, ora 16:00): +5,8 0C; valoare minimă (06 februarie 2018, ora 08:00): - 4,5 grade Celsius; precipitații cumulate în intervalul considerat: 9,4 mm. În dimineața de 6 februarie, s-a semnalat chiciură și ceață densă care a persistat sub formă de aer cețos, radiația solară ajunsă la sol fiind considerabil redusă.

Grâu şi orz - stare de vegetație: staționar; atac de boli si dăunători: staționar; pierderi: staționar.
Rapiță - stare de vegetație: staționar. Atac de boli și dăunători: staționar. Pierderi: staționar.

Citit 352 ori