Miercuri, 09 Mai 2018 17:52

„Tăcerea” lui Iohannis față de fermieri, în mesajul său transmis la Farm Forum. Nicio vorbă despre proiectele de lege trimise la Curtea Constituțională

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În mesajul său transmis prin portavocea prezidențială - consilierul Cosmin Marinescu - președintele României, Klaus Werner Iohannis, nu a amintit nimic despre scandalul iscat prin înaintarea la CCR a sesizărilor de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și asupra Legii privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol de luni, 7 mai 2018, dar a vorbit de potențialul uriaș din agricultură!

Astfel, conform spuselor șefului de la Cotroceni, țara noastră beneficiază de un potenţial uriaş în agricultură, iar în acest domeniu este nevoie de stimularea producţiei şi a antreprenoriatului, a fost mesajul transmis miercuri, 9 mai 2018, de Iohannis, cu ocazia evenimentului organizat de Pro Agro la Poiana Braşov.

„România beneficiază de un potenţial uriaş în agricultură, care este însă insuficient valorificat şi departe de a primi sprijinul de care are nevoie. Avem datoria să transformăm acest potenţial, în mod inteligent şi durabil, într-un adevărat atu naţional. La începutul secolului trecut eram cunoscuţi drept «grânarul Europei», iar în prezent suntem importatori neţi de produse alimentare. Este un fapt greu de acceptat, în condiţiile în care ţara noastră deţine a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană”, afirmă președintele în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, citat de Agerpres.

K.W.I. a mai adăugat că agricultura reprezintă un domeniu-cheie al economiei României, care are nevoie de schimbări structurale profunde.

„O direcţie importantă trebuie să vizeze schimbarea statutului actual de importator net în domeniul agroalimentar. Pentru aceasta, însă, trebuie încurajate şi sprijinite lanţurile de producţie competitive, aici, în ţară”, menționează Iohannis.

Preşedintele a mai adăugat că, anul trecut, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensă a consumului, țara noastră a înregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro, din care două miliarde de euro reprezintă deficitul comercial generat de produsele agroalimentare.

„Este păgubos pentru România să rămânem în această logică risipitoare, orientată exclusiv pe termen scurt. Pentru a avea performanţe sustenabile în agricultura şi economia noastră, politicile economice trebuie axate, în principal, pe stimularea producţiei şi a antreprenoriatului, care să renască activitatea economică şi în mediul rural. Această orientare este esenţială pentru revigorarea satului românesc şi pentru prosperitatea comunităţilor rurale. Este deosebit de importantă încurajarea iniţiativei antreprenoriale în agricultură, în special din partea tinerilor”, spune el.

Şeful Cotroceniului a mai precizat că trebuie construite programe care să încurajeze reîntoarcerea familiilor de români din străinătate şi care să stimuleze investiţiile acestora în mediul rural.

„Prin încurajarea asocierii, prin promovarea agriculturii bio, prin sprijinirea înfiinţării de centre de colectare regionale pentru aprovizionarea reţelelor de retail cu produse româneşti, prin folosirea tuturor oportunităţilor oferite de fondurile europene, agricultura românească poate deveni un veritabil vector al dezvoltării noastre economice”, arată Iohannis.

El a menţionat, de asemenea, că în actualul exerciţiu financiar european, România beneficiază de peste 20 de miliarde de euro fonduri europene, care pot contribui la competitivitatea agriculturii româneşti şi la dezvoltarea mai echilibrată a zonelor rurale, dar că pentru aceasta priorităţile guvernamentale şi eforturile fermierilor trebuie să fie convergente.

„Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat proiectul de buget multianual al Uniunii Europene post-2020. România va susţine menţinerea unor alocări semnificative pentru Politica Agricolă Comună, care trebuie să rămână una puternică, echilibrată şi orientată către viitor, capabilă să ofere bunăstare tuturor cetăţenilor europeni”, a conchis Iohannis.

Potrivit statisticilor prezentate de fermierii români cu o zi în urmă, investițiile în sectoarele de creștere a porcilor și a păsărilor sunt foarte necesare și urgente, întrucât România este dependentă de importul de carne de porc, carne de pasăre și ouă consum.

În anul 2017, țara noastră a importat 250.000 de tone de carne de porc, adică echivalentul a trei milioane de porci, 160.000 de tone carne de pasăre și 163 milioane ouă consum. De asemenea, România este dependentă de materialul biologic care se crește în aceste ferme, astfel, în anul 2017 s-au importat peste un milion de capete de purcei pentru îngrășat și aproximativ 20% din materialul biologic necesar fermelor avicole.

Citit 894 ori