Vineri, 28 Septembrie 2018 18:26

Se infirmă oare informația că ar exista un impact generator de deficit al balanței comerciale în cazul cărnii de porc, pe fondul manifestării pestei porcine africane?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Date din balanţa comercială confirmă faptul că nu există un impact comercial în ceea ce priveşte o creştere a importurilor de carne de porc în prima parte a anului 2018, altul decât cel dat de evoluţia stocului intern şi de reducerea efectivelor cu 16%, scădere naturală, cât şi provocată de reformarea unor efective, a mărturisit joi, 27 septembrie 2018, Alexandru Valentin Ţachianu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu ocazia conferinţei „PRIA Agriculture”.

„Exporturile României continuă din zonele libere de pestă porcină africană şi sunt permise, în conformitate cu legislaţia europeană. Singurele zone cu restricţii sunt cele reprezentate de focare şi zonele de supraveghere. Chiar şi analizele făcute asupra evoluţiei preţurilor la carnea de porc arată o creştere de sub 1% a acestora, mai precis de 0,81% în iulie 2018 faţă de decembrie 2017. Şi este normal să nu avem o influenţă deosebită, mai ales în ceea ce priveşte asigurarea consumului şi a unor preţuri rezonabile”, a susţinut Alexandru Valentin Ţachianu.

Prezent la același eveniment și discutând despre același subiect, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, a precizat că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu ar fi luat măsurile de prevenţie contra PPA, prevăzute în Hotărârea de Guvern emisă în septembrie 2016, şi este principalul vinovat pentru răspândirea acestui virus.

„Nu e de vină ministerul (Agriculturii - n. r.). Noi cerem explicaţie ministrului, noi cerem explicaţie ministerului, dar nu era în atribuţiunile lui de serviciu. Principalul vinovat şi cel care nu a făcut nimic la Hotărârea de Guvern pentru prevenţie pe care a dat-o Cioloş în septembrie 2016 este ANSVSA-ul, care nu a mişcat un pai. Nu au mişcat un pai. Ministrul s-a băgat într-o treabă care chiar că nu-l privea, dar cred că mai degrabă ministrul, decât să se ducă şi să aibă acţiuni de prevenţie sau de eradicare a bolii, trebuia să fie mai degrabă de partea celor afectaţi, a producătorilor, că aici chiar că era treaba lui, şi să ia poziţie faţă de ANSVSA. Deci, nu să meargă în echipă şi el să ia bătaie, că nu era bătaia pentru el, ci el trebuia să stea alături de cei afectaţi şi să ceară socoteală de la ANSVSA”, a spus Baciu.

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în acest moment în 233 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 952 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 72 de cazuri la mistreţi, fiind eliminaţi 323.754 de porci afectaţi de boală, a anunțat, joi, 27 septembrie 2018, la orele serii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit datelor Eurostat, valabile la finele lunii iulie 2018, numai în primele patru luni ale anului în curs, importurile de carne de porc au crescut cu 30% faţă de anul precedent, ajungând la peste 140 milioane euro în aprilie 2018. Anul trecut, românii au mâncat carne de porc din străinătate de 475 de milioane de euro.

Citit 317 ori