Joi, 18 Octombrie 2018 22:55

Bani pentru găsirea porcilor morți

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cetățenii care oferă autorităților informații valide cu privire la locația cadavrelor de porci mistreți sau domestici nerevendicate ar putea încasa 225 de lei, respectiv 65 de lei, potrivit precizărilor ministrului Agriculturii, Petre Daea, de joi, 18 octombrie 2018.

„Este în vigoare o asemenea măsură, se operează cu ea de către ANSVSA, instituţia care răspunde de acest mecanism, ca să fim acoperiţi cu toate măsurile posibile, pentru a pune stavilă unui asemenea virus. Este vorba de un stimulent de 225 de lei pentru mistreţi morţi şi de 65 de lei pentru anunţul pe care îl dau pentru porcii domestici morţi. Adunând, este o medie de un milion de lei şi ceva (n.r. - lei vechi). Iată, la Teleorman, într-o pădure s-au găsit aceste resturi de animale şi nu este deloc bine. (...) Există suspiciunea că a fost ceva intenţionat, dar organele abilitate vor analiza şi vor comunica opiniei publice atunci când vor avea rezultatul anchetei”, a menționat ministrul Agriculturii, prezent la o conferinţă pe teme agricole organizată la ASAS.

Șeful MADR a mai afirmat că este îngrijorat de evoluţia pestei porcine africane (PPA), nu numai de situaţia din România, ci şi de ceea ce se întâmplă în ţările din jur.

„Sunt îngrijorat nu numai de cazurile acestea din ţară, ci şi de ceea ce apare în altă parte. Mă îngrijorează şi situaţia din Ungaria, pentru că este aproape de graniţă și sunt focare, şi prezenţa virusului din Bulgaria, Ucraina. Este o îngrijorare generalizată şi o luptă grea cu acest virus”, a mai spus Daea.

În altă ordine de idei, ministrul de resort a reamintit că a început repopularea cu porci-santinelă în judeţele Buzău, Satu Mare, Bihor şi Brăila şi „încet, încet se va relua activitatea”, dând din nou asigurări că „nu vom întrerupe creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”.

În ceea ce privește despăgubirile acordate crescătorilor de animale afectaţi de virusul PPA, Daea a anunţat că s-au plătit peste 7.500 de dosare din cele peste 8.100 de gospodării afectate, urmând ca şi restul gospodăriilor să primească banii. „Banii ajung unde trebuie să ajungă. Sunt despăgubiţi toţi cei care au fost în situaţia aceasta mai grea”, a mai punctat acesta.

Prezent la lucrările Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, desfăşurate la Alba Iulia, şeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, a menţionat că evoluţia epidemiologică a PPA în nord-vestul României este una „mult mai uşor gestionabilă” faţă de cea din sud-estul României.

„Deja în nord-vest, începând cu luna august nu am mai avut noi focare la mistreţi, astfel încât, deja, în judeţul Satu Mare, locul prin care a intrat boala în România, am închis cinci focare, urmând să închidem şi altele în judeţul Bihor”, a menţionat Geronimo Brănescu.

Pesta porcină africană evoluează, la această dată, în 260 de localităţi din 14 judeţe, fiind înregistrat un număr de 1.021 de focare, din care 15 în exploataţii comerciale, arată datele actualizate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), date joi publicităţii.

Conform informaţiilor centralizate, au fost consemnate şi 107 cazuri la mistreţi, iar numărul total al porcilor eliminaţi afectaţi de boală se ridică la 353.914 exemplare.

Prezenţa virusului PPA a fost semnalată în România, pentru prima oară, pe data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Autoritatea precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Citit 263 ori