Luni, 22 Octombrie 2018 21:42

Pestă porcină africană și în Scrioaștea, județul Teleorman

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine (PPA) la suine în comuna Scrioaştea, judeţul Teleorman, inclusiv comunele Seaca, Mihăeşti şi Văleni au fost incluse în zona de supraveghere pentru controlul PPA, a anunțat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea, luni, 22 octombrie 2018.

Acesta a adăugat că medicii veterinari verifică starea de sănătate a porcilor din toate exploataţiile. Și asta, în condițiile în care în localităţile Seaca, Mihăeşti şi Văleni sunt aproximativ 1.800 de suine în 486 de crescătorii. Procesul de verificare a stării de sănătate a suinelor din aceste comune se va încheia marţi, 23 octombrie 2018.

Oficialul DSVSA a precizat totodată că, până la acest moment, în judeţul Olt nu au fost semnalate cazuri de mortalitate sau îmbolnăvire la porci în localităţile menţionate anterior şi nici în cele cinci localităţi din sudul judeţului care au intrat săptămâna trecută sub supraveghere pentru controlul pestei porcine africane.

În localităţile Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni, toate din judeţul Olt, aflate pe o rază de 10 kilometri de zona din judeţul Teleorman unde săptămâna trecută a fost confirmat un caz de PPA, veterinarii au definitivat verificările şi nu au constatat cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la porci.

„Au fost verificate toate exploataţiile deţinătoare de porcine din Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni. (...) Nu s-a constatat niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la porci în localităţile menţionate anterior”, a menționat Bolborea.

Șeful DSVSA a precizat totodată că populaţia nu trebuie să se panicheze, deoarece până acum nu au fost cazuri de pestă porcină africană în judeţul Olt.

„Până acum nu avem niciun focar în judeţul Olt, cerem să nu se producă panică. (...) Medicii mi-au spus că unii au început să taie porcii, pentru că sunt favorizaţi şi de vremea care a început să fie din ce în ce mai răcoroasă şi se apropie şi perioada sărbătorilor. (...) Situaţia este sub control”, a conchis Bolborea.

Potrivit datelor prezentate nu demult de Vytenis Andriukaitis, comisarul european pe sănătate publică și siguranță alimentară, Uniunea Europeană a alocat deja două milioane de euro pentru a ajuta serviciile veterinare să se ocupe de focarele de pestă porcină africană. Totodată, potrivit afirmațiilor acestuia, au fost prelucrate circa 3.100 de cereri de despăgubire, în valoare totală de 47,6 milioane de lei (11,9 milioane de dolari), cu o compensație de 500.000 de lei deja plătită fermierilor.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pe sănătate publică și siguranță alimentară, a atras atenția asupra faptului că despăgubirile pentru cei ale căror ferme/exploatații/gospodării au fost afectate de PPA vor veni din partea UE doar dacă dosarele sunt întocmite coerent, corect, depuse la timp și dacă normele de biosecuritate au fost respectate întocmai de către deținătorii acelor exploatații. Astfel, direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, prin medicii veterinari oficiali, sunt responsabile de informarea fermierilor și de sprijinirea acestora prin întocmirea corectă a dosarelor de despăgubire.

Citit 351 ori