Joi, 01 Noiembrie 2018 00:29

Un român consumă doar patru felii de Salam de Sibiu pe an

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) din care fac parte şase producători (Angst, Aldis, Agricola Bacău, Scandia Food, Cris-Tim şi Reinert) a anunţat prin vocile sale autorizate, miercuri, 31 octombrie, la IndAgra 2018, că românii iubesc acest produs de nișă, super premium, chiar dacă statisticile spun că, pe cap de locuitor, consumul este de doar patru felii de Salam de Sibiu pe an, în condițiile unei producţii de 2.100 de tone în 2017.

„Salamul de Sibiu rămâne un salam de nişă super premium în mintea consumatorilor noştri, dar vrem să învăţăm oamenii să consume un produs de calitate. În România, consumul anual este de patru felii de salam pe cap de locuitor. Producţia în 2017 a fost de 2.100 de tone şi prognozăm 2.400 tone anul acesta. Ţinta noastră este să ajungem la 3.000 de tone în următorii doi ani şi pentru a accesa încă un fond european, tot pe trei ani, care poate fi dublu, dacă grantul acesta se desfăşoară bine", a declarat Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei, într-o conferinţă de presă care a succedat vizitei la stand a ministrului Agriculturii, Petre Daea.

În aceeași ordine de idei, oficialul asociației a mai spus că, anul trecut, APSS a câştigat un grant de 1,5 milioane de euro prin programul european „Enjoy! It's from Europe”, în cadrul căruia timp de trei ani, 2018, 2019 şi 2020, Salamul de Sibiu va fi promovat în România, Italia şi Spania, iar primele două târguri de promovare la Barcelona şi Torino s-au desfăşurat deja.

„2018 este primul an de implementare şi ne bucurăm că am reuşit să obţinem ca România, ţara din care facem parte, să fie ţară de promovare, pentru că românii iubesc foarte mult Salamul de Sibiu şi trebuie să promovăm acest sistem de calitate, de Indicaţie Geografică Protejată, care tezaurizează istoria celor mai vechi companii care activează în România. Au venit şi companii tinere în această asociaţie, care inovează şi învaţă alături de noi şi duc mai departe istoria celor 130 de ani”, a mai afirmat Gavrilescu.

Tot reprezentanta APSS a mărturisit ca ziua de 1 noiembrie urmează să devină din acest an „Ziua Naţională a Salamului de Sibiu”.

„Ziua Naţională a Salamului de Sibiu va fi de fiecare dată pe 1 noiembrie. De ce 1 noiembrie? Pentru că de fiecare dată se desfăşoară cel mai titrat târg din România, IndAgra. Este locul în care producătorii se întâlnesc cu consumatorii, cu retailerii. Este locul cel mai frumos unde putem promova produsele şi să discutăm planuri de viitor”, a conchis Gavrilescu.

Salamul de Sibiu este unicul produs românesc din categoria carne procesată recunoscut în 2016 cu distincţia europeană a calităţii Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Citit 390 ori