Joi, 01 Noiembrie 2018 23:33

Românii au acces la tehnologia irigațiilor dezvoltată de Israel

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Joi, 1 noiembrie 2018, în cadrul Târgului Comercial IndAgra 2018, E.S. Ambasadoarea Israelului la București, Tamar Samash, a precizat că țara sa este liderul mondial în reciclarea și reutilizarea resurselor de apă în agricultură, companiile specializate israeliene fiind dornice să împărtășească din experiența sa cu omoloagele din România.

„Israelul este adesea cunoscut drept Națiunea Start-Up grație tehnologiilor sale de ultimă generație. În politicile hidrologice, de exemplu, Israelul nu e doar un lider mondial în reciclarea și reutilizarea resurselor de apă în agricultură, dar și un succes în procesul de desalinizare și dezvoltarea de noi tehnologii de conservare a acestora, precum sistemul de irigare prin picurare ori purificarea apelor reziduale pentru reutilizarea lor în irigații (80% din apa colectată este ulterior folosită în agricultură). Dacă o țară mică precum Israelul, care nu se bucură de resurse ori de o vecinătate prietenoasă, poate avea atât succes, atunci oricare altă națiune se poate bucura la rândul său de aceleași rezultate”, a afirmat Samash la conferința organizată de Camera de Comerț România-Israel. „Astăzi ne-am întâlnit pentru a ne împărtăși experiența și pentru a ne asigura că România va prospera prin întrebuințarea tehnologiilor pe care le punem la dispoziție. Aveți chiar acum oportunitatea de a discuta cu reprezentanții unora dintre cele mai importante companii din domeniul irigațiilor (...) care vă pot dezvălui metodele și strategiile lor cele mai eficiente”.

Ambasadoarea Israelului a adăugat că speră la o cooperare și mai mare între domeniile agricole ale țării pe care o reprezintă și cele ale României, în special pe zona de irigații.

„Suntem mândri să celebrăm relațiile excelente dintre Israel și România și suntem încrezători că viziunile și valorile noastre comune ne vor ghida pașii în promovarea unei cooperări extinse în domeniul agricol, cu precădere în aspectele ce țin de irigații. De asemenea, ne exprimăm deschiderea pentru orice inițiative în domeniul apelor și sperăm că, prin intermediul experienței noastre, putem încuraja potențialul acestui sector și că putem construi tot mai multe oportunități pentru afaceri de succes”, a conchis aceasta.

La rândul său, tot pe acest subiect, în cadrul unui forum care a avut loc în aceeași zi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că actualul guvern are ca prioritate irigarea culturilor agricole, Executivul de la București făcând eforturi de reconstrucție a unui sistem distrus de la Revoluție încoace.

„Un obiectiv important pentru Guvern şi obiectiv necesar pentru ţară este irigarea culturilor, folosirea apei. Uneori, unii spun că prin această folosire a apei, şi ştiinţific se poate dovedi, ea doar se recirculă, intră în sistem. Practic, se foloseşte în folosul şi pentru binele omului. De aceea tot timpul avem ca preocupare, ca mod de exprimare şi ca acţiune concretă această derulare în planul realităţii zi de zi a investiţiilor în domeniul irigaţiilor. Avem parteneri valoroşi. Sunt oameni aici care ştiu bine şi mânuiesc bine tehnica în domeniu. A iriga România este un obiectiv naţional extrem de important şi de necesar şi există posibilitatea unor investiţii majore care să treacă dincolo de dimensiunea cunoscută de către noi toţi. Până în 1989 aveam un sistem de irigaţii, după care, acesta paralizat fiind, ne aflăm acum în situaţia de a pune la loc ceea ce am distrus de-a lungul vremii. O să facem cu efort, dar cu interes formidabil, pentru că merită a se realiza producţiile respective şi a ridica randamentele pentru a fi competitivi pe piaţa internaţională”, a spus Daea.

România are a VI-a mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE şi este printre primii zece exportatori mondiali de grâu şi porumb. Totalul suprafeţei agricole este de aproape 14 milioane de hectare. Pentru agricultură au fost alocate, în perioada 2017 - 2018, peste 6,5 miliarde de euro până în luna august 2018, fiind absorbite 5,62 miliarde de euro. Agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut o pondere de 4,4% din PIB şi au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate, de 18,3% în primul trimestru al anului 2018.

Autoritatea Apei

Din cauza resurselor limitate, apei i se acordă o atenție deosebită în Israel. Ca urmare a acestei importanțe, există o structură guvernamentală cu o largă autonomie, asemănătoare unui minister, Autoritatea Apei (Water Authority), dar și numeroase firme și companii, susținute financiar de stat, care se ocupă cu soluții de managementul apei, desalinizare, reciclare a apelor uzate, irigații etc.

Printre aceste firme, companii și asociații, se numără Sorek Seawater Desalination Plant, Investment Promotion Center and Israel NewTech, Water Technologies Israel export institute, ICS2, Synthesis, TaKaDu, Mekorot, Utilis, Hutchison Kinrot Technology Incubator, Israel Export Institute Professionals, SupPlant, Green Horizons, Netafim, Shafdan, Aryeh Pools, Tifrah Recycled Water Reservoir and agriculture fields.

De asemenea, o importanță deosebită se acordă educării, încă de la cele mai mici vârste, în privința folosirii judicioase a apei, a protejării și reciclării acesteia.

Și cercetarea în domeniul apei și al agriculturii ocupă un loc important, iar unul dintre vârfurile în domeniu este facultatea de agricultură din Rehovot, unde vin să studieze tineri din numeroase țări.

Citit 319 ori