Sâmbătă, 03 Noiembrie 2018 01:39

S-a depistat pesta porcină africană și în satul argeșean Negrași

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ca urmare a rezultatelor testelor de specialitate, vineri, 2 noiembrie 2018, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a precizat că pesta porcină africană (PPA) a fost confirmată la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negraşi din judeţul Argeş, aceasta fiind plasată sub supraveghere oficială.

„În data de 2.11.2018, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la patru porci, dintr-o gospodărie din satul Negraşi, comuna Negraşi, judeţul Argeş. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Argeş s-a întrunit în această dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli”, se menționează într-un comunicat remis la redacție.

Gospodăria în cauză a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

Potrivit ANSVSA, în jurul focarului s-a stabilit o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri, dar şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri de la focar.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial, de pe raza judeţului, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Datele ANSVSA din 1 noiembrie a.c. relevă că PPA evoluează în 276 de localităţi din 17 judeţe, unde sunt active 1.062 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale.

Totodată, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 356.144 de porci afectaţi de boală.

Până la 1 noiembrie au fost despăgubiţi 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 189,18 milioane de lei.

Citit 226 ori