Miercuri, 21 Noiembrie 2018 20:17

Liber la vânat 1.103 mistreți în Covasna

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cota de împuşcare a mistreţilor din judeţul Covasna a fost mărită cu peste 1.100 de capete, în contextul măsurilor suplimentare luate de autorităţi pentru combatarea extinderii pestei porcine africane, potrivit directorului executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Siko Barabasi Sandor, citat de corespondenții locali ai agențiilor de presă.

Conform precizărilor DSVSA județene, cota iniţială a fost de 800 de exemplare, din care s-au recoltat deja peste 760 de mistreţi în ultimele luni.

„Centrul Naţional pentru Combaterea Bolilor a emis o decizie (...) prin care se prelungeşte perioada de împuşcare sau de reducere a efectivelor de mistreţi în zonele neafectate, cum suntem şi noi, până la 1 ianuarie”, a afirmat Siko Barabasi Sandor. „Cota de vânătoare aprobată iniţial a fost de 800 de exemplare, iar până vineri (n.r. - 16 noiembrie 2018) au fost extraşi 762 (...) Aceasta a fost deja suplimentată cu 1.103, existând tendinţa, tot ca urmare a deciziei Centrului Naţional, să se micşoreze efectivul de mistreţi în aşa fel încât pe 2 km pătraţi să fie un mistreţ (...) Efectivul evaluat este de 3.300 de mistreţi în judeţul Covasna şi ar trebui să fie extrase în jur de 2.000 de exemplare”.

În plus, oficialul DSVSA Covasna a mai precizat că planul de măsuri pentru combaterea extinderii pestei porcine africane, luat la începutul lunii septembrie 2018 de către autorităţile județene ca urmare a apariţiei bolii în judeţul limitrof Buzău, a dat rezultate, dovadă că judeţul a fost ocolit până acum.

Nu în ultimul rând, Siko a menţionat că măsurile preventive vor continua şi chiar se vor amplifica în perioada sărbătorilor de iarnă, astfel încât să fie împiedicate transporturile ilegale de animale, de carne şi produse din carne de porc înspre şi dinspre judeţele contaminate.

Citit 315 ori