Dispare „ciuma” porcilor din gospodăriile timișene? - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 28 Februarie 2019 22:56

Dispare „ciuma” porcilor din gospodăriile timișene?

Scris de

Se pare că răspunsul ar fi afirmativ, în condițiile în care miercuri, 27 februarie 2019, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş a anunțat că va trece din primele zile ale lunii martie la etapa de dezinfecţie finală a exploataţiilor de suine infectate cu pestă porcină africană (PPA), iar apoi la popularea cu purcei-santinelă a spaţiilor.

„În exploataţiile infectate se va proceda la efectuarea dezinfecţiilor finale, urmate la 30 de zile de la încheierea acestora de popularea lor cu purcei-santinelă, care vor rămâne în locaţiile în cauză timp de 45 de zile, după care vor fi testaţi prin examene de laborator, în direcţia PPA. În localităţile zonelor de protecţie (zone circulare, de 3 km în jurul focarelor de boală), se va proceda la examinarea clinică a tuturor porcinelor existente, de la care se vor preleva şi probe de sânge pentru examene serologice”, a precizat directorul DSVSA Timiş, Adrian Radu Popa, citat de Agerpres.

Instituția citată desfăşoară în continuare acţiunile de combatere a ciumei porcilor în judeţul Timiș. Astfel, în cele trei focare de boală, precum şi în exploataţiile de contact nu mai există porcine, au fost efectuate dezinfecţiile primare, iar proprietarii exploataţiilor şi autorităţile locale au fost puşi în temă privind măsurile luate şi cele ce vor fi luate în continuare pentru stingerea focarelor de boală, conform prevederilor legale.

În zonele de supraveghere (zone circulare, de cca 10 km în jurul focarelor de boală) se va proceda doar la examinarea clinică a efectivelor de porcine din exploataţii.

Boala va putea fi stinsă oficial doar în urma obţinerii rezultatelor negative pentru examenele de laborator efectuate.

În restul judeţului, târgurile de animale rămân închise, fiind total interzisă comercializarea porcinelor în spaţiile publice, în colectivităţile de animale. Acestea pot fi comercializate direct din exploataţia de origine, către cumpărător. Toate porcinele cu vârsta mai mare de două luni trebuie obligatoriu crotaliate şi pentru înstrăinarea din exploataţie trebuie anunţat medicul veterinar local, care va elibera formularele de mişcare necesare. În localitatea de destinaţie va fi anunţat medicul veterinar local, pentru a prelua şi înregistra aceste formulare.

ANSVSA face anunțul

La o zi distanță, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează prin intermediul unui comunicat de presă că pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în 284 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 1.071 de focare (dintre care 15, în exploataţii comerciale), iar în alte trei judeţe există doar cazuri la mistreţi.

De asemenea, ANSVSA confirmă că, în cazul județului Timiș, există încă trei focare în gospodăriile populaţiei, dar nimic despre despăgubiri.

Conform documentului de presă, în total au fost eliminaţi 365.355 de porci afectaţi de boală şi există 1.078 de cazuri la mistreţi.

Nu în ultimul rând, până în prezent au fost despăgubiţi 8.555 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 251,339 milioane de lei.

Citit 193 ori

newsletter rf

Revista