Ai maximum cinci porci, nu plătești impozite - REVISTA FERMIERULUI
Marți, 26 Martie 2019 19:44

Ai maximum cinci porci, nu plătești impozite

Scris de

Exploatațiile cu un efectiv de maximum cinci capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite, este anunțul făcut marți, 26 martie 2019, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Pe de altă parte, deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete (ferma de suine mică) se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar–veterinar.

„Ordinul MADR (OMADR) 224/2019 nu restricționează sub nicio formă creșterea porcilor în gospodăriile populației, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatațiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mișcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”, este anunțul făcut la orele serii de vocile autorizate ale ministerului de resort.

Clarificările suplimentare prin OMADR 224/2019 s-au făcut în baza prevederilor Regulamentului UE 220/2015 care vizează clasificarea fermelor în funcție de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/2017.

„Toate precizările din ordin sunt destinate clarificărilor tehnice privind înregistrarea efectivelor de animale, norme impuse de Uniunea Europeană”, mai spun cei de la MADR.

Răspunsul instituției de stat survine ca urmare a unor informații vehiculate în presă, conform cărora ordinul în cauză ar INTERZICE creșterea în gospodării a mai mult de cinci capete de porcine.

Conform OMADR 224/2019, publicat în Monitorul Oficial în data de 18 martie 2019, la Art. 1 se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel că, la litera a), se specifică în mod clar faptul că ferma de suine de subzistență (nonprofesională) este acea „exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg”.

Citit 945 ori

newsletter rf

Revista