Guvernul a decis asupra Consiliului Național al Muntelui - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 23 Mai 2019 20:27

Guvernul a decis asupra Consiliului Național al Muntelui

Scris de

Hotărârea prin care se reglementează componența, atribuțiile și responsabilitățile Comitetului de masiv și ale Consiliului Național al Muntelui a fost aprobată în cadrul ședinței de guvern de joi, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În ședința Executivului din data de 23 mai 2019 s-au stabilit modul de organizare și de adoptare a deciziilor, constituirea unei comisii tehnice și a unor comisii de specialitate, precum și atribuțiile și responsabilitățile acestuia. Comitetul de masiv este format din 18 membri și are în componență reprezentanți ai unor instituții și organizații din cadrul grupei de munți.

În ceea ce privește Consiliul Național al Muntelui, s-a aprobat constituirea unei comisii tehnice și a unor grupuri de lucru de specialitate, precum și atribuțiile și responsabilitățile acestuia. Consiliul Național al Muntelui, care are rol consultativ și asigură legătura dintre Guvern și reprezentanții zonei montane pentru punerea în aplicare a strategiilor şi a politicilor specifice acesteia, este prezidat de primul-ministru și este format din 23 de membri, reprezentanți ai unor ministere și ai altor entități specifice.

Actul normativ a avut la bază mai multe consultări cu principalii factori interesați de dezvoltarea durabilă a zonei montane, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și ai institutelor de cercetare implicate direct în activități pentru protecția și dezvoltarea durabilă a zonei montane.

La începutul lunii august a anului trecut, a intrat în vigoare Legea muntelui nr. 197/ 2018, care reglementează modalitățile de protecție și de dezvoltare durabilă și incluzivă a zonei montane, prin valorificarea resurselor naturale și umane, prin creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și a protecției mediului natural.

Legea muntelui prevede ca, pentru fiecare grupă de munți, să se constituie câte un Comitet de masiv, cu rol consultativ în aplicarea politicilor şi a strategiilor de dezvoltare şi protecţia mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv.

Citit 190 ori

newsletter rf

Revista