Miercuri, 29 Mai 2019 19:06

Sătmărenii se vor bucura de două sisteme de protecţie antigrindină

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Marți, 28 mai 2019, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Pataki Csaba, a anunțat că sătmărenii vor avea două sisteme de protecţie antigrindină, unul din fonduri europene, implementat de către administraţia judeţeană, şi unul construit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Vor fi reţele complementare, deoarece reţeaua lor e proiectată pe altă înălţime de acţiune decât cele proiectate de către Ministerul Agriculturii şi vor fi sincronizate. Între timp, am luat legătura şi cu unitatea naţională de coordonare şi o să fie un punct de comandă în zona noastră. Eu sper să fie cât mai repede acest sistem, că e nevoie foarte mare. O să fim singurul judeţ din România care o să fie protejat, inclusiv în zonele urbane. Ministerul Agriculturii protejează exclusiv suprafeţele agricole”, a afirmat reprezentantul guvernului în teritoriu.

Proiectul implementat de CJ prevede realizarea unui sistem transfrontalier de apărare în judeţele Satu Mare şi Szabolcs Szatmar Bereg din Ungaria. În judeţul Satu Mare vor fi montate 40 de tunuri care vor împrăştia în aer particule de iodură de argint în cazul avertizărilor pentru grindină. Valoarea totală a proiectului este de aproape două milioane de euro, din care părţii române îi va reveni aproximativ 1,3 milioane de euro.

Citit 165 ori

Articole înrudite