Daea nu vrea „condamnare tehnică” - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 09 Septembrie 2019 19:32

Daea nu vrea „condamnare tehnică”

Scris de

Prezent la deschiderea anului şcolar la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, de la Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, luni, 9 septembrie 2019, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, le-a transmis elevilor că e nevoie ca atelierele-școală să fie modernizate, „pentru a nu rămâne în condamnare tehnică”.

„Dumneavoastră vă trebuie ateliere în care să învăţaţi, să vă conectaţi cu realitatea tehnologică, pentru a nu rămâne în condamnare tehnică, în incultură tehnică. Pentru că, astăzi, vorbim despre grapa cu colţii reglabili?! Te uiţi pe teren şi vezi că avem combine, utilaje, care se conduc de la distanţă. Şi aceşti elevi, mâine - studenţi sau oameni de afaceri sau lucrători în agricultura performantă, trebuie să aibă îndemânarea şi instrucţia cuvenite pentru a se compatibiliza cu condiţiile din agricultură”, a precizat Daea, citat de presa centrală.

Acesta le-a vorbit elevilor despre faptul că inclusiv atelierul pe care l-a vizitat nu are dotarea necesară, motiv pentru care a fost nevoie de un act normativ care să reducă decalajul dintre dotarea tehnică din agricultură şi industria alimentară şi dotarea unităţilor de învăţământ.

„Elevii de aici care doresc să ştie, să cunoască, să mânuiască instrumentele cunoaşterii, fie ele tehnice sau altfel, stăteam şi mă gândeam, ascultându-vă pe dumneavoastră şi interpretând cu ochii minţii ce poate prinde un om într-o secvenţă a existenţei sale: aveţi această posibilitate aici? Răspunsul meu este că nu pe deplin, că v-am văzut atelierul, nu aveţi dotarea necesară. Astăzi este un decalaj între dotarea tehnică din agricultură şi industria alimentară şi dotarea unităţilor de învăţământ, care creează o ruptură în actul cunoaşterii, motiv pentru care puteţi înţelege foarte uşor, rapid, de ce a apărut această lege extrem de importantă pentru acest sector formidabil al ţării. Agricultura țării româneşti este diferită acum cu mult şi superioară faţă de agricultura țării româneşti cu câţiva ani în urmă”, a adăugat oficialul guvernamental.

Ministrul a subliniat că s-au făcut demersuri pentru realizarea, în următorii ani, a unui program investiţional care să cuprindă liceele tehnologice. Astfel, el a precizat că a avut colective de la Ministerul Agriculturii, împreună cu cei de la Ministerul Educaţiei, „dându-le ca sarcină izvorâtă din Legea 57 şi din ordinul comun, să inventarieze la faţa locului care este baza materială de care dispun cele 58 de licee tehnologice din România în aşa fel încât să facem programe de investiţii pentru următorii ani”.

Ministrul Agriculturii a participat, luni, la deschiderea anului şcolar la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” de la Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa. Unitatea de învăţământ poartă numele tatălui fostului premier Adrian Năstase.

Citit 160 ori

newsletter rf

Revista