UNCSV, în discuții cu băncile pentru crearea de produse specifice cooperativelor - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 26 Februarie 2020 23:42

UNCSV, în discuții cu băncile pentru crearea de produse specifice cooperativelor Recomandat

Scris de

Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) poartă, în prezent, discuții cu două bănci din România pentru crearea unui produs de creditare specific cooperativelor agricole. Este posibil ca, în viitorul nu prea îndepărtat, să se realizeze împreună cu băncile tot soiul de instrumente de creditare, garantare și pachete real avantajoase pentru cooperative și, implicit, pentru membrii unei astfel de structuri.

„Există o similitudine între cooperative și SRL-uri referitor la contabilitate, dar există și anumite diferențe, cum ar fi numărul minim de membri, care este cinci, faptul că niciunul dintre membri nu poate să aibă mai mult de 20%, rolul social al cooperativei agricole. Prin urmare, aceste chestiuni specifice trebuie tratate special de bănci. Cooperativele nu trebuie băgate în același bol cu toate celelalte entități agricole, cu SRL-urile de pildă. De aceea, sunt anumite chestiuni, chiar și pe partea de garantare, de scrisori de fidejusiune (garanție bancară), care trebuie tratate într‑un mod specific, corect pentru toată lumea, mai ales că ne dorim ca aceste cooperative de la noi din țară să se dezvolte durabil, pe termen lung, să ajungem și peste 20-50 de ani să le vedem aici cu o activitate mult mai intensă și înfloritoare, așa cum e și în afară. Țelul nostru este să schimbăm total paradigma și să ne axăm pe ceea ce fac și pe acele obiective pe care le au și cooperativele din Occident, să ne propunem și noi să ajungem acolo și poate mai repede decât au ajuns ele la nivelul actual. E clar că există o diferență de mentalitate, de viziune, dar suntem în etapa în care au început să se înființeze din ce în ce mai multe cooperative. Punem accent pe scurtarea lanțului, pe implicarea fermierului printr-o formă de asociere „de la sămânță la furculiță”. Considerăm că e mult mai facil și benefic atât pentru fermieri, cât și pentru autorități și pentru proiectele finanțate cu fonduri europene să se realizeze investiții prin cooperative, care să fie rentabile pentru o serie de fermieri, decât să facă fiecare fermier în parte proiectul lui, pentru că este clar că nu va avea aceeași rentabilitate și nu va fi competitiv individual, comparativ cu fermierul care face parte dintr-o structură cooperatistă”, a explicat directorul UNCSV – Florentin Bercu.

Un parteneriat cu banca, de data asta avantajos și pentru fermier, cu pachete de creditare, condiții de colaborare care să se muleze pe specificul agriculturii, coroborat cu facilitățile fiscale prevăzute de legislație, va putea pune bazele consolidării cooperativelor agricole din România, adăugând astfel valoare producției primare. „Este clar că n-o să putem să procesăm toate cerealele pe care le producem în România, pentru că nicio țară nu poate să facă treaba asta. Însă putem să creștem procentul și implicarea fermierilor prin intermediul cooperativelor în a ajunge pe piață cu produse procesate primar, produse cât mai aproape de finit, dacă se poate”, a arătat Florentin Bercu.

În prezent, în UNCSV sunt 23 de cooperative agricole membre, cu activități în sectorul vegetal.

Pentru abonamente, Revista Fermierului - ediția print: https://revistafermierului.ro/magazin/acasa/21-abonament-revista-fermierului-12-luni.html

Citit 614 ori

newsletter rf

Revista