Revista Fermierului

Revista Fermierului

Grupul francez Danone SA a anunţat miercuri vânzarea unei participaţii de 1,5 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari) sau 14 la sută în compania niponă Yakult, cea mai recentă iniţiativă în vederea majorării recompenselor destinate acţionarilor, anunță Reuters.

Cei mai mari jucători de pe piața food (Danone, Nestle, Unilever) se confruntă în ultima vreme cu o presiune constantă venită din partea unor acţionari care afirmă că ar trebui majorate plăţile cuvenite acţionarilor.

„Danone transmite un semnal puternic, îşi îndeplineşte angajamentele pentru o alocare mai bună a capitalului. Acum,problema este: ce va face cu toţi aceşti bani?”, se întreabă Gregoire Laverne, director în cadrul Roche Brune Asset Management.

Compania citată se află în prezent în urma rivalilor, ca urmare a vânzărilor mai slabe pe piaţa lactatelor din Europa şi a încetinirii cererii pe unele pieţe.

Yakult a anunţat că va efectua o răscumpărare de acţiuni de 36 miliarde de yeni (336 milioane de dolari), la care va participa şi Danone, care va păstra o participaţie de 7% în Yakult, rămânând cel mai mare acţionar.

Grupul Danone a demarat investiţia în România în 1996, prin achiziţia fostei unităţi Mioriţa Fundeni. Începând cu 2013, Danone România a devenit centrul regiunii Europei de Sud-Est, care include România, Bulgaria, Grecia şi ţările adriatice, servind o piaţă potenţială de peste 60 de milioane de consumatori.

În comparație cu anul anterior, numărul sacrificărilor de porcine, ovine şi caprine a înregistrat o creştere la nivelul anului 2017, în vreme ce la bovine şi păsări s-au înregistrat scăderi, conform informațiilor publicate vineri, 9 februarie 2018, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Concret, la categoria porcine, majorarea pe întreg anul 2017 a fost de 15,3%, în timp ce la ovine şi caprine saltul a fost de 27,4%, în comparaţie cu datele rezultate în anul 2016.

Potrivit INS, tot anul trecut, s-au consemnat diminuări ale sacrificărilor în cazul bovinelor (-4,4%) şi al păsărilor (-1,7%).

În ceea ce priveşte greutatea în carcasă, s-au înregistrat creşteri la toate speciile de animale şi păsări: ovine şi caprine (+60,6%), bovine (+10,2%), păsări (+8,07%) şi porcine (+8,02%).

Datele INS arată, totodată, că, în luna decembrie 2017, faţă de acelaşi interval din anul anterior, numărul ovinelor şi caprinelor sacrificate în abatoare a scăzut cu 1,7%, crescând doar la bovine (+1,3%). În cazul porcinelor, există scădere de 4,9% şi la păsări de 4,4%.

Totodată, greutatea în carcasă a urcat cu 2,3% în cazul bovinelor, dar s-a diminuat la porcine (-4,7%) şi la ovine şi caprine (-0,5%). La păsări, greutatea în carcasă a rămas constantă.

Cel mai recent anunț al Curții de Conturi Europene (ECA) informează că instituția desfășoară un audit cu privire la politica UE în materie de siguranță alimentară, ca urmare a faptului că există inclusiv posibilitatea ca reziduurile de pesticide să afecteze etape ulterioare din lanțul de aprovizionare cu alimente.

Auditorii ECA vor investiga dacă modelul UE de siguranță alimentară are o bază solidă și dacă punerea sa în aplicare asigură faptul că produsele alimentare consumate în blocul comunitar sunt protejate de pericole chimice.

Totodată, Curtea a publicat o notă de informare cu privire la politica UE în materie de siguranță alimentară, acest document fiind conceput ca o sursă de informații pentru persoanele interesate de subiect.

„Siguranța alimentară poate fi amenințată de trei tipuri de pericole: fizice, biologice și chimice. Auditul Curții se va axa pe sistemul de control care privește pericolele chimice, adică acele substanțe toxice care apar în mod natural sau care sunt adăugate în cursul producției sau al manipulării alimentelor. Printre acestea se numără agenții de curățare, pesticidele și anumite metale. Deși există controale destinate să asigure faptul că substanțele chimice sunt utilizate în conformitate cu legea (de exemplu, în cazul pesticidelor în agricultură), este prezentă totuși posibilitatea ca reziduurile să afecteze etape ulterioare din lanțul de aprovizionare cu alimente”, se afirmă în anunțul ECA.

„Unul dintre principalele obiective ale UE este să protejeze siguranța alimentelor pe care le consumăm”, a declarat domnul Janusz Wojciechowski, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de audit. „Acest audit va ajuta consumatorii să înțeleagă mai bine cum funcționează modelul de siguranță alimentară al UE și va contribui la încrederea lor în politica alimentară a Uniunii.”

Pentru perioada 2014-2020, plafonul total al cheltuielilor din bugetul UE pentru „Siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor și domeniul fitosanitar” este de 1,89 miliarde de euro.

Auditorii vor purta discuții cu personalul Comisiei Europene și al agențiilor UE de resort și vor consulta părțile interesate din sectorul industriei alimentare. Vor fi efectuate vizite în trei state membre: Țările de Jos, Italia (Liguria) și Slovenia. Se estimează că raportul rezultat în urma auditului va fi publicat spre sfârșitul anului 2018.

Documentul va face parte dintr-o serie de rapoarte elaborate de Curtea de Conturi Europeană cu privire la diferite aspecte ale lanțului alimentar. Această serie include și problematica risipei alimentare (raportul a fost publicat în ianuarie 2017), bunăstarea animalelor (raportul este în curs) și alimentele ecologice (raport prevăzut de asemenea pentru 2018).

Politica UE privind siguranța alimentară are la bază o abordare integrată și include măsuri vizând întregul lanț alimentar: de la hrana pentru animale, sănătatea animalelor, protecția plantelor și producția alimentară până la procesare, depozitare, transport, import, export și vânzarea cu amănuntul. Ea implică asigurarea unui sistem eficace de control, gestionarea relațiilor cu țările din afara UE și cu organizațiile internaționale și asigurarea unui management al riscurilor bazat pe probe științifice. Modelul UE de siguranță alimentară se bazează pe un sistem solid și eficace de monitorizare și de control pentru a asigura o politică „de la fermă la consumator” care să fie coerentă.

Conform Jurnalului Zilei, document întocmit în data de 7 februarie 2018 în baza datelor furnizate de Academia de Științe Agricole și Silvice și de Unitățile de Cercetare-Dezvoltare Agricolă, în ultima perioadă s-au înregistrat pierderi la principalele soiuri pentru struguri de vin, cel mai afectat fiind Feteasca Albă, în proporție de 70%.

Potrivit aceluiași raport sintetic al ASAS, cu privire la același sector al viticulturii, specialiștii spun că pornirea în vegetație nu a avut încă loc, în cazul pierderilor răspunsul fiind însă pozitiv. Aceștia și exemplifică: „În podgoria Iași, în urma finalizării analizelor de viabilitate, s-au înregistrat pierderi la principalele soiuri pentru struguri de vin: Fetească Albă (70%), Fetească Regală (30%), Muscat Ottonel (19%) și de masă: Gelu (26%), Chasellas Dore (66%), Aromat de Iași (15%).

În plantațiile cu pierderi peste 20% se recomandă efectuarea tăierilor de compensare, se mai precizează în documentul citat.

Cea mai mică temperatură înregistrată în termometre a fost de -4,6 grade Celsius, atât în Podgoria Târnave, cât și în Podgoria Ștefănești.

„Viticultură - temperatura în zonele viticole (minima absolută): I. Podișul Transilvaniei (podgoria Târnave -4 grade Celsius); II. Dealurile Moldovei (podgoria Iași -3,8 grade Celsius, podgoria Odobești -4,6 grade Celsius, podgoria Dealul Bujorului -1,6 grade Celsius); III. Dealurile Munteniei și Olteniei (podgoria Dealu Mare/centrul viticol Pietroasa -2,0 grade Celsius, centrul viticol Valea Călugărească -4,2 grade Celsius, podgoria Ștefănești -4,6 grade Celsius); V. Crișana și Maramureș (podgoria Miniș-Maderat -1,0 grade Celsius); VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar -2,2 grade Celsius)”, se afirmă în documentul ASAS.

Ca sursă de informare au fost folosite datele furnizate de ICDVV Valea Călugărească, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Miniș, Murfatlar, Odobești, USAMV București - SCDVV Pietroasa filială, INCDBH Ștefănești.

Pomicultură – SCDP Constanța, procentul mugurilor de rod afectați în cazul soiului de piersic Cardinal a fost de 21 la sută

În ceea ce privește pomicultura, în zonele monitorizate de ASAS pornirea în vegetație nu a avut loc, excepție făcând soiul de migdal Sandi de la SCDP Constanța.

Pe de altă parte, raportările privind pierderile relevă că în cazul SCDP Constanța, la specia piersic, proporția mugurilor de rod afectați în cazul soiului Cardinal a fost de 21%, a Springcrest de 17%, al Redhaven de 11%, iar a Southland de 17,5%. În cazul speciei cais, proporția mugurilor de rod afectați a fost de 4% în cazul soiului Neptun, a mugurilor Goldrich de 5% și a celor Mamaia de 6%.

„La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană”, au completat specialiștii

Temperatura în zonele pomicole (minimele zilnice): ICDP Pitești, Mărăcineni -1,9 grade Celsius; SCDP Băneasa -0,8 grade Celsius; Bistrița -4,1 grade Celsius; SCDP Constanța 5,1 grade Celsius; SCDCPN Dăbuleni 0,3 grade Celsius; SCDP Geoagiu -0,6 grade Celsius; SCDP Iași -1,2 grade Celsius; SCDH Târgu Jiu -0,5 grade Celsius; SCDP Voinești -4,1 grade Celsius.

Sursele de informare în cazul pomiculturii, pentru datele meteo ANM București, în timp ce pentru fenologie - ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.

Culturile de câmp - există posibilitatea ca unele culturi de toamnă să fi fost incluse temporar într-un strat subțire de gheață

În ceea ce privește culturile de câmp, în dimineața de 7 februarie 2018, cerul a fost acoperit de nori sau ceață pe porțiuni întinse ale zonelor arabile din tot cuprinsul țării (http://www.meteoromania.ro/anm2/). În zonele din vest, unde aceste ploi au fost urmate de temperaturi scăzute (-3 grade Celsius), există posibilitatea ca unele culturi de toamnă să fi fost incluse temporar într-un strat subțire de gheață.

Temperatura aerului la Fundulea: valoare maximă (05 februarie 2018, ora 16:00): +5,8 0C; valoare minimă (06 februarie 2018, ora 08:00): - 4,5 grade Celsius; precipitații cumulate în intervalul considerat: 9,4 mm. În dimineața de 6 februarie, s-a semnalat chiciură și ceață densă care a persistat sub formă de aer cețos, radiația solară ajunsă la sol fiind considerabil redusă.

Grâu şi orz - stare de vegetație: staționar; atac de boli si dăunători: staționar; pierderi: staționar.
Rapiță - stare de vegetație: staționar. Atac de boli și dăunători: staționar. Pierderi: staționar.

În vederea depășirii blocajelor generate de temerile blocului comunitar privind posibile încălcări ale regulilor de concurență europene, în contextul ofertei de 63,5 miliarde USD făcută concurentului Monsanto, acționariatul Bayer este dispus să vândă părți din afacerile sale cu semințe și pesticide.

Potrivit Reuters, soluțiile propuse „sunt semnificative” ca volum, iar Bayer (BAYGn.DE) este „sigură de faptul că ele adresează în mod direct temerile Comisiei Europene”, potrivit declarațiilor unor voci autorizate din interiorul companiei.

Comisia Europeană (CE) a extins termenul privind decizia sa asupra intenției de preluare a Monsanto de către Bayer până la data de 5 aprilie 2018, față de cea stabilită anterior – 12 martie a.c.

Oficialitățile Bayer continuă însă să spere că vor definitiva afacerea „la începutul anului 2018”, informație confirmată la mijlocul lunii ianuarie, la București, de către directorul Bayer România și șeful diviziei Crop Science pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, Pascal Cassecuelle. Atât DG Competition, cât și Bayer au refuzat până la această oră să precizeze care sunt centrele de cost pe care compania este dispusă să le vândă.

Oferta include atât firme din portofoliul său și care ar urma să fie vândute către BASF (BASFn.DE), cât și cesionări ale afacerilor cu semințe către entități din diverse state UE, anunță un apropiat al înțelegerii, citat de Reuters.

„Vorbim de un pachet diversificat. Nu este vorba numai de cesionarea unor bunuri”, a afirmat persoana în cauză și care a refuzat să ofere mai multe detalii.

În funcție de răspunsurile primite de la terți, este posibil ca pachetul să fie ajustat, a mai adăugat sursa, sub protecția anonimatului. CE așteaptă răspunsuri atât de la rivalii din sector, cât și de la clienți, în perioada următoare.

Bayer a ajuns la o înțelegere cu BASF în octombrie, anul trecut, astfel încât să-i vândă acesteia din urmă afacerile cu erbicide pentru 5,9 miliarde de euro (7,4 miliarde de dolari) și a precizat totodată că este dispusă la mai mult, astfel încât să obțină aprobarea UE.

Afacerea „Monsanto” a generat opoziția fermierilor și a organizațiilor de protecție a mediului care au transmis nu mai puțin de 50.000 de petiții electronice și mai bine de 5.000 de scrisori către CE.

Viitorul agriculturii este despre cunoștințe, despre calitatea deciziilor

În cadrul celui de-al doilea atelier „Viitorul Agriculturii”, parte din prima ediție a Media Fair, eveniment care a avut loc la București în data de 17 ianuarie 2018, directorul Bayer România și șeful diviziei Crop Science pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, Pascal Cassecuelle, a explicat că motivul „întâlnirii altfel” cu presa de specialitate este și acela de a disemina viziunea Bayer cu privire la agricultura modernă și sustenabilă.

Preluarea Monsanto nu a lipsit însă din discuții. În acest context, Pascal Cassecuelle a precizat că agricultura modernă și sustenabilă nu înseamnă mai multă tehnologie – mașini, utilaje și implemente mai mari și mai complexe, ferme de dimensiuni extinse, utilizarea unei palete mai mari de pesticide –, ci trecerea de la paradigma creșterii cantității de tehnologie utilizată la cea de majorare a nivelului de cunoaștere.

„Credem că fermierii de succes din viitor vor fi aceia care dețin competențele necesare, astfel încât să integreze tehnologia corespunzătoare, în timp util, pe suprafețele care au nevoie de aceasta. De aceea, avem nevoie să achiziționăm Monsanto. Viziunea noastră este bazată pe trei piloni: semințe, protecția plantelor (incluzând aici și produsele biologice), precum și digitalizarea”, a afirmat Pascal Cassecuelle. „Cred că viitorul nu înseamnă mai multe, ci, poate, mai puține pesticide. Am putea recomanda fermierilor să utilizeze o combinație diferită de semințe și varietăți, dar credem că trebuie să dezvoltăm mai multe servicii. Viitorul agriculturii este despre cunoștințe, despre calitatea deciziilor.”

Potrivit spuselor reprezentantului Bayer, la capitolul protecția plantelor, în România, compania se află pe locul I.

„Suntem un jucător important pe piața semințelor de oleaginoase, însă sunt alții pe locuri și mai înalte la capitolul semințe, cum sunt Pioneer, Monsanto etc. În ceea ce privește agricultura digitală, suntem realmente la început”, a conchis el.

Că această întâlnire era altceva față de formatele obișnuite de media lunch, însăși Ruxandra Pirojoc, Head of Communications România și Bulgaria al Bayer, a ținut să precizeze de la început: „Este un format nou, destinat dialogului și transparenței între compania Bayer și presă. Transparență și dialog nu sunt doar niște cuvinte aruncate”.

1,7 milioane de lei, acesta este cuantumul amenzilor aplicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ca urmare a controalelor desfăşurate în perioada sărbătorilor de iarnă, verificări ce au vizat modul de etichetare, comercializare şi depozitare a produselor alimentare specifice, conform unui comunicat al instituţiei.

Potrivit vocilor autorizate ale instituției, controlul s-a desfăşurat în perioada 27 noiembrie - 22 decembrie 2017 în toate judeţele ţării şi în Bucureşti, a vizat un număr de 1.366 de operatori economici, ocazie cu care s-au constatat abateri la 904 (66%) dintre aceştia. Cu această ocazie, a fost verificată o cantitate de circa 140 de tone de produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă, constatându-se că circa 17 tone (12,1%) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

În urma deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 941 de kilograme de produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă, în valoare de 15.197 de lei, produse improprii consumului uman, oprirea temporară de la comercializare a circa 9.024 kilograme produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă, în valoare de 129.609 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, precum şi aplicarea de 1.048 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.711.900 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Potrivit comunicatului, în peste 64% din judeţe se comercializau produse alimentare în afara valabilității minimale stabilite de producători.

„Comisarii ANPC monitorizează şi supraveghează respectarea reglementărilor din domeniul protecţiei consumatorilor, cu scopul de a preveni şi a combate practicile ce dăunează vieţii şi sănătăţii consumatorilor sau care afectează interesele economice ale acestora. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale”, se mai precizează în documentul de presă.

Atât numărul scăzut de blocaje generate de furtunile care afectau porturile de la Marea Neagră, de obicei, în această perioadă, cât și temperaturile pozitive înregistrate în iarna acestui an au dus la o creștere apreciabilă a nivelului așteptărilor privind exporturile de cereale ale Rusiei aferente sezonului 2017-2018, iar lucrurile par să se îmbunătățească și mai mult, sunt de părere analiști și jucători din industria de profil, citați de Reuters.

Estimarea anterioară privind potențialul de export arăta un nivel de 45 de milioane de tone în sezonul agricol 2017-2018, care a debutat la data de 1 iulie, era privită până nu demult ca o limită a capacității de procesare a celui mai mare comerciant cu cereale peste graniță.

Cu toate acestea, cele mai recente estimări au generat reașezări analitice care au generat o cifră medie de 47 milioane tone potențial de export de cereale al Rusiei, în timp ce, joi, 1 februarie 2018, SovEcon și-a revizuit în creștere previziunile de comerț cu cereale peste graniță al țării până la un total de 48 milioane tone.

„În teorie, (n.r. - exporturile) pot ajunge până la un total de 50 de milioane de tone, chiar și mai mult”, a precizat pentru agenția de presă citată Andrey Sizov.

Exporturile au fost susținute foarte mult de vremea propice, caldă în zona porturilor rusești de la Marea Azov, precum și de utilizarea mult mai târzie a spărgătoarelor de gheață care încetinesc traficul și generează costuri suplimentare.

În plus, în sprijinul comerțului cu cereale al Rusiei a intervenit și numărul mic de furtuni care să afecteze porturile de la Marea Neagră, dar și de prețurile mici înregistrate în comerțul domestic, situație care îi determină pe fermieri să scoată în piață materia-primă înaintea însămânțărilor din primăvară.

Porturile de la Marea Neagră înregistrează în prezent „un nivel fără precedent al activității”, a adăugat Dmitry Rylko de la IKAR, reprezentantul unei alte agenții de consultanță agribusiness cu sediul la Moscova.

Arkady Zlochevsky, șeful grupului de lobby agricol Grain Unior al fermierilor privați, a precizat că așteptările sale privind exporturile de cereale ale Rusiei să atingă un nivel de 47 de milioane de tone în acest sezon de vânzări.

„Putem atinge însă și un nivel de 50 de milioane de tone, cu condiția ca piața să permită asta”, a precizat la rândul său pentru Reuters, adăugând că majorări suplimentare peste acest nivel pot fi limitate de blocaje generate de infrastructura de transport.

Rusia a exportat 29,8 milioane tone de cereale în perioada 1 iulie 2017 – 24 ianuarie 2018, în creștere cu 35 de procente față de aceeași perioadă a sezonului trecut, potrivit statisticilor date publicității de Ministerul rus al Agriculturii.

Până joi, 1 februarie 2018, un număr de 700.111 fermieri au primit suma de 1,767 de miliarde de euro, ca urmare a cererilor de plată depuse în cadrul Campaniei 2017, potrivit unui comunicat de presă transmis de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Mai exact, începând cu data de 16 octombrie 2017, pentru Campania 2017, din suma totală autorizată, de 1,767 de miliarde de euro, reprezentând avans şi plată regulară, 1,307 milioane de euro s-au plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 403,6 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi cofinanţare, iar diferenţa de 93,44 de milioane de euro, din bugetul de stat.

APIA precizează că plăţile finanţate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, iar cele finanţate din FEADR, la cursul de schimb de 4,5390 lei pentru un euro.

Potrivit sursei citate, pe 1 februarie s-a mai efectuat plata următoarelor scheme aferente măsurilor de piaţă: restructurare/reconversie plantaţii viticole - în sumă de 2,227 de milioane de lei, ajutor financiar pentru distribuţia de fructe în şcoli, semestrul II 2016-2017 - în cuantum de 238.905,30 lei, respectiv ajutor financiar pentru distribuţia de lapte în şcoli, semestrul II 2016-2017, de 204.206,05 lei.

Summit Agro România a deschis sezonul 2018 împreună cu partenerii din toată țara, la Sibiu, și a lansat cu această ocazie produsul Shigeki – un fertilizant foliar cu proprietăți speciale – antistres și biostimulare, anunță compania prin intermediul unui comunicat.

Testările de până acum au arătat rezultate foarte bune atât la culturi de câmp, cât și la culturi horticole. Acest produs este primul din gama Seipro („sei” vine de la seicho, care în japoneaza înseamnă creștere și „pro” – un produs pentru profesioniști).

Gama Seipro conține biostimulatori de top, pe bază de alge și aminoacizi, dar și produse pentru protecția plantelor bio: un insecticid și un fungicid care sunt estimate să fie lansate de Summit Agro în România în 2019.

„Summit Agro România înaintează în secolul XXI, secolul tehnologiei, iar prin prisma experienței și tehnologiei japoneze își clădește în prezent un viitor mai bun pe baza pasiunii pentru a învăța. Anul acesta, cei 21 de ani împliniți simbolizează avansarea în maturitate și în experiență - consolidăm ce am construit până acum, inovăm și rafinăm continuu strategia pe termen mediu și lung.

Ținta noastră este să ne dezvoltăm pe baza provocărilor din trecut și îmbunătățim constant organizația pentru viitor. Anual prezentăm noutăți în produse și servicii, iar promisiunea noastră este ca la această vârstă, cât și mai departe, să continuăm să întărim relațiile cu partenerii noștri, pentru ca împreună să ajungem la excelență”, a declarat Alexandru Precup, președintele Summit Agro România.

Pentru lansarea Shigeki a fost prezent la eveniment și Ivan Tapia, Business Development Manager Biocontrol și Biostimulanti al Sumi Agro Europe.

Conform spuselor sale, produsele Seipro nu țintesc doar agricultura organică, ci în special agricultura tradițională.

„Shigeki este primul produs lansat în România din noua noastră gamă - Seipro. Aceasta este o ofertă tehnologică de ultimă generație de produse pentru protecția plantelor bio și biostimulatori, dezvoltată pe întreg cuprinsul Europei de către Sumi Agro încă de anul trecut. Produsele Seipro nu țintesc doar agricultura organică, ci în special agricultura tradițională, pentru a-i ajuta pe fermieri în Managementul Integrat al Produselor de Protecția Plantelor să reducă nivelul reziduurilor și să-și crească profitul.”

Summit Agro România s-a înfiinţat în anul 1997 şi face parte din Sumitomo Corporation cu sediul central în Japonia. Printre mărcile cele mai cunoscute comercializate în România de compania Summit Agro, amintim: insecticidele - Mospilan si Inazuma, fungicidele - Cyflamid 5 EW, Topsin, Yamato, erbicidele - Nisshin, Targa Super şi fertilizanţii - Fertigofol Ultra, Sulfomax și BrasiPro. Totodată, menționăm Trika Expert, un produs UNIC pe piața insecticidelor cu aplicare la sol, prin faptul că încorporează în aceeași granulă substanța activă - Lambda-Cihalotrin (4g/kg), dar și îngrășământ organomineral cu efect starter (fosfor 35% și azot 7%), oferind astfel protecție și energie radiculară.

Sumitomo Corporation are o istorie care datează din 1630, este prezentă în 116 ţări, cu peste 700 de sucursale, și are un număr de aproximativ 74.000 de angajaţi. Corporaţia desfăşoară activităţi în diferite industrii: industria de metale, transporturi şi sisteme de construcţii, mediu şi infrastructură, media, bunuri şi servicii pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă, resurse minerale, energie, produse chimice şi electronice.

În perioda 2011-2017, aproape 21 de hectare de teren aflate în incinta poligonului militar Cincu au fost declarate a fi deținute și utilizate de Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, prin inculpatul Butum Florin Adrian (B.F.A.), preot paroh al parohiei Cincu, județul Brașov, la fel și 52 de ovine (în campania 2013), 53 de ovine (în campania 2014), 107 ovine (în campania 2015), respectiv 105 ovine (în campania din 2016), astfel încât să obțină sprijin financiar de la APIA – Centrele Locale Voila sau Făgăraș, se precizează în buletinul de presă 22/VIII/3 din 9 ianuarie 2018.

Foto credit: http://catholicphilly.com

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că în perioada 2011-2017, inculpatul Butum Florin Adrian, preot paroh al parohiei Cincu, județul Brașov, a pretins că parohia sa deține și utilizează o suprafața de teren de 11,51 ha care se afla, în realitate, în incinta poligonului militar Cincu. În plus, în perioada 2013-2017, alături de această suprafață, inculpatul a adăugat și suprafața de teren de 9,33 ha, situată în același poligon militar, cu privire la care a declarat că o deține și utilizează.

De asemenea, B.F.A. a pretins că el ar deține și oi cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren respective. Pentru ambele suprafețe și pentru pretinsa activitate de pășunat, în perioada de referință, inculpații Butum Florin Adrian și Parohia Cincu au obținut, în mod nelegal, sprijin financiar de la APIA – Centrele Locale Voila sau Făgăraș, în valoare de 126.267 lei.

Cum însă minciuna are picioare scurte, ca urmare a anchetei procurorilor a reieșit că suprafața de 20,84 ha de pajiști permanente (formată din suprafețele de 11,51 ha și 9,33 ha) nu a fost deținută legal de Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, iar această aparență a fost creată cu ajutorul inculpatului Mamaligă Ioan din cadrul Primăriei Cincu, persoana responsabilă cu întocmirea adeverințelor necesare pentru APIA.

În conținutul cererii depusă la APIA – Centrul Local Voila în data de 18 martie 2011, în calitate de reprezentant legal al parohiei Cincu, inculpatul Butum Florin Adrian a declarat în mod mincinos că parohia sa folosește suprafața de teren de 11,51 ha – cu destinația de pășuni naturale, situată în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașată în susținere o adeverință emisă de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții. Astfel, deși nu îndeplinea condițiile legale, nefiind utilizator legal al suprafețelor de teren, Parohia Cincu a obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 18.641 lei.

De această dată, în perioada 2013-2017, inculpatul B.F.A. a depus la APIA – Centrele Locale Voila și Făgăraș, în calitate de reprezentant legal al Parohiei Cincu, cinci cereri unice de plată pentru suprafață (două în numele parohiei și trei în nume propriu), în cuprinsul cărora a declarat, în mod necorespunzător adevărului, că Parohia Cincu utilizează suprafața de teren de 20,84 ha, formată din două parcele cu destinația de pajiști permanente, situate în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașate în acest sens două adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții (campaniile 2013-2014), anunță DNA prin buletinul de presă.

De asemenea, B.F.A. a precizat că deține 52 de ovine (în campania 2013), respectiv 53 de ovine (în campania 2014), cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren cu destinația de pajiști permanente, atașând în acest sens alte două adeverințe, emise de un medic veterinar pe baza declarațiilor nereale ale inculpatului Tișcă Gheorghe.

Nu în ultimul rând, acesta a specificat că utilizează suprafața de teren de 20,84 ha, situată în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov (campaniile 2015, 2017, 2016), atașând în acest sens trei adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții, respectiv că deține 107 ovine (în campania 2015), respectiv 105 ovine (în campania din 2016) pentru care a solicitat finanțare sub formă de ajutor național tranzitoriu, atașând în acest sens trei adeverințe emise de un medic veterinar pe baza celor declarate nereal de inculpatul Tișcă Gheorghe.

„Astfel, deși nici el și nici parohia Cincu nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a obține finanțare din fonduri europene, în sensul că nu erau utilizatori legali ai suprafețelor de teren, iar Butum Florin Adrian nu era deținător legal de ovine, au obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 107.626,4 lei”, spun procurorii DNA.

În vederea recuperării prejudiciului produs în cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii atât asupra unor sume de bani și bunuri mobile aparținând inculpatului Butum Florin-Adrian, până la concurența sumei de 106.546,4 lei, precum și sumelor existente în conturile bancare aparținând inculpatei Biserica Ortodoxă Română - Parohia Cincu, până la concurența sumei de 78.053,90 lei, precum și asupra unor terenuri.

Măsuri asiguratorii au fost instituite și asupra unor sume de bani și bunuri mobile aparținând inculpatului Mamaligă Ioan, până la concurența sumei de 106.546,4 lei, respectiv asupra bunurilor mobile și imobile și sumelor din conturile bancare aparținând suspectului Tișcă Gheorghe, până la concurența sumei de 129.126,25 lei.

Ca urmare, procurorii de la Direcția Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților BUTUM FLORIN-ADRIAN, preot paroh al parohiei Cincu, județul Brașov, pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (5 acte materiale) și PAROHIA CINCU din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ca persoană juridică, pentru săvârșirea a două infracțiuni: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale).

De asemenea, procurorii DNA Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților MAMALIGĂ IOAN, inspector de cadastru și urbanism din cadrul Primăriei Cincu, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, dintre care una în formă continuată (5 acte materiale), respectiv TIȘCĂ GHEORGHE, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

Pagina 1 din 40