Revista Fermierului

Revista Fermierului

Vineri, 15 iunie 2018, Autoritatea sanitară veterinară din Polonia a decis să retragă de pe piaţă aproximativ 4,3 milioane de ouă ca urmare a prezenței unui antibiotic denumit lasalocid la un nivel care depăşeşte pragul maxim admis, la câteva zile după ce 73.000 de ouă provenite din Olanda au fost retrase de la comercializare în Germania din cauza depistării fipronilului.

Directorul Autorităţii sanitar-veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk, a precizat pentru presa franceză că antibioticul a fost adăugat din greşeală în nutreţul pentru găinile ouătoare de la o fermă din apropiere de Poznan.

„Nutreţul pentru pui de carne (care conţine în mod legal antibiotice) a fost administrat din greşeală găinilor ouătoare”, a precizat Pawel Niemczuk.

Marţi, autorităţile germane au retras din supermarketuri 73.000 de ouă provenite din Olanda după ce s-a descoperit că au fost contaminate cu substanţa toxică denumită fipronil, la mai puţin de un an de când insecticidul a fost descoperit în milioane de ouă din Olanda. Acest anunţ a relansat îngrijorările provocate în vara anului trecut, când retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, al doilea mare exportator de păsări, după SUA. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

Plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aferentă cantităţilor utilizate în primul trimestru al anului, va fi efectuată începând de luni, 18 iunie 2018, a precizat joi, 14 iunie a.c., Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Conform sursei citate, suma totală care va fi achitată către 10.070 de fermieri se ridică la o valoare de peste 69,67 milioane de lei, sursa de finanţare fiind bugetul naţional.

„(...) începând cu data de 18.06.2018 va efectua plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aferentă cantităţilor de motorină utilizate în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2018 (trimestrul I 2018), conform prevederilor HG nr. 1174/2014, OMADR nr. 1727/2015 cu modificările şi completările ulterioare. Suma totală plătită va fi de 69.677.225 lei, cu sursă de finanţare de la bugetul naţional, pentru un număr de 10.070 beneficiari şi o cantitate totală de motorină de 40.078.676,320 litri”, se menționează în comunicatul de presă remis la redacție de APIA.

Vocile autorizate ale agenției afirmă că, din totalul sumei alocate, pentru sectorul vegetal se vor plăti 57.624.423 lei (echivalentul a peste 33,14 milioane de litri de motorină), respectiv peste 12 milioane de lei pentru circa 7 milioane de litri de motorină.

Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină, pentru anul 2018, este de 1,7385 lei/ litru.

Fermierii români din Transilvania vor fi premiaţi în cadrul conferinţei PRIA Agriculture, care va avea loc la Cluj-Napoca în data de 14 iunie 2018.

Conferinţa PRIA Agriculture şi PRIA Gala Fermierilor Români din Transilvania sunt evenimente importante pentru agricultură şi reprezintă o reală platformă de dezbatere între fermieri, autorităţi şi companiile care îşi desfăşoară activitatea în acest sector.

În cadrul acestei conferinţe, organizată de PRIAevents, vor fi recunoscute eforturile şi contribuţia fermierilor români ce au investit multă muncă, resurse şi experienţa lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau menţinerea agriculturii României pe un loc bun în UE.

„Au investit cunoştinţe şi energie pentru agricultura românească - motor extrem de important al economiei României. De asemenea, vom recunoaşte meritele cercetătorilor şi al celor care au avut un aport important pentru agricultura noastră. Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare şi o atenţie deosebită acestui sector. De aceea, Politica Agricolă Comună (PAC) consolidează competitivitatea şi sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăţi directe fermierilor, prin măsuri de piaţă şi finanţează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Va fi extrem de important să discutăm despre ce ne va rezerva aceasta după 2020 şi despre cum ne poziţionăm noi în noua PAC”, spun cei de la PRIAevents.

Potrivit organizatorilor, în conferinţă vor fi discutate subiecte de o deosebită importanţă pentru fermieri şi pentru agricultura României.

„Fermierii acordă importanţă maximă acestei teme pentru că este important să contribuim şi noi la viitoarele prevederi, deoarece agricultura are un rol important în România. Astfel, Ministerul Agriculturii, împreună cu fermierii, ar trebui să stabilească ce este mai bine pentru România şi să obţinem astfel rezultate mai bune şi simplificarea aplicării PAC, poate creşterea subvenţiilor pentru fermierii români şi mai multe fonduri europene”, apreciază aceştia.

Mega Image va fi prezentă la eveniment

În cadrul evenimentului, va fi prezent lanțul Mega Image cu proiectul Gusturi Românești, care continuă, pentru al șaselea an consecutiv, programul „Gusturi Românești de la gospodari”, prin care aduce în toate magazinele legume cultivate sustenabil pentru un gust autentic. Prin acest program, Mega Image aduce mai aproape de consumatori gusturile româneşti, printr-un parteneriat echitabil cu producătorii locali care cultivă legume cu iscusință și grijă.

Programul „Gusturi Românești de la gospodari” s-a dezvoltat mai mult cu fiecare an, iar implicarea și investițiile Mega Image în acest parteneriat sunt fără precedent în România. Echipele de specialişti sunt alături de agricultori din momentul pregătirii culturii, în timpul cultivării și până în etapa de cules. Alături de producătorii locali integraţi în proiect din anii precedenți, anul acesta s-au alăturat programului noi producători, numărul total ajungând la 100 de fermieri. Cei 100 de producători aduc zilnic pe rafturile din toate magazinele Mega Image șase sortimente de legume, verificate pas cu pas, de la seminţe până la raft: roşii, ardei gras, salată verde, castraveți cornișon, ardei kapia și vinete.

„În urmă cu cinci ani, Mega Image a hotărât ca este necesar sa avem o nouă abordare a relației cu producătorii locali de legume, având în vedere că ne doream sa putem oferi constant clienților noștri, legume locale, gustoase și nu în ultimul rând sănătoase. Aceasta noua abordare a presupus o implicarea activa a MI pe tot procesul de producție, de la programare cultura, până la livrare. (...)
Ne bucurăm că de la un an la altul strângem în jurul nostru un număr tot mai mare de producători. Am început cu 18 legumicultori care gestionau peste 15 ha de solarii, iar acum numărul lor a crescut la 121 și aceștia dețin în total peste 100 ha de solarii sau sere”, declara Diana Dobre, Category Group Manager Legume Fructe, Mega Image în cadrul PRIA Agriculture&PRIA Gala Femeilor în Agricultură care a avut loc la București în 22 martie 2018.

Aproape 20 de miliarde de euro urmează să fie investite în agricultura românească, precum şi în zonele rurale, până în 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC). Legea terenurilor agricole este de asemenea unul dintre punctele importante care vor fi în dezbatere, precum şi absorbţia fondurilor europene.

La eveniment au fost invitaţi Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Istvan Valentin Vakar, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Valeriu Tabără, preşedinte ASAS şi fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Floricel Dima, subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Felix Arion, director general Agro Transilvania Cluster, Sorin Ciplea, vicepreşedinte Cooperativa Agricolă Lunca Someşului Mic, Nicolae Tritean, director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Turda, Adrian Zaharia, director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj şi Ştefan Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj.

Conferinţele PRIA aduc în atenţie cele mai importante teme de dezbatere din fiecare domeniu şi reunesc un număr mare de participanţi.

PRIA Agriculture va reuni 200 participanţi - fermieri, asociaţii, clustere, cooperative şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, companii care activează in agricultură şi în domenii conexe.

Dacă este să ținem cont de datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), mai bine de 22.500 de hectare cu orz şi orzoaică au fost recoltate până la data de 10 iunie a.c.

Concret, în 15 judeţe (Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Tulcea) s-a recoltat orz de pe o suprafaţă totală de 19.000 ha. În ceea ce priveşte orzoaica de toamnă, aceasta a fost recoltată de pe o suprafaţă de 3.500 ha în 5 judeţe, respectiv Arad, Bihor, Mehedinţi, Teleorman şi Timiş.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, s-a deplasat vineri, 8 iunie 2018, în comuna Vânători din judeţul Teleorman, pentru a vedea prima recoltă de cereale din acest an.

Suprafaţa însămânţată în primăvara acestui an cu porumb şi floarea-soarelui ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa totală însămânţată de peste 6 milioane de hectare, culturi care au clasat România pe prima poziţie în Uniunea Europeană, din punctul de vedere al producţiilor obţinute în anul 2017.

Porumbul a fost însămânţat pe 96,22% din suprafaţa programată până la data de 11 mai 2018, respectiv pe 2,368 milioane de hectare, iar însămânţările la cultura de floarea-soarelui au depăşit 97% din suprafaţă, totalizând 1,01 milioane de hectare. De asemenea, până la data menţionată au mai fost însămânţate 128.803 hectare cu ovăz de primăvară (96% din program), cu orzoaica de primăvară - 83.140 de hectare (100,96%), soia - 152.768 ha (90,12%), legume în câmp şi solarii - 193.688 de hectare (93,55%), cartofi de toamnă - 142.718 ha (94%), sfecla de zahăr - 27.624 (86%) şi mazăre boabe - 108.922 (109,39% din program).

Datele MADR arată că în toamna anului trecut au mai fost însămânţate 2,015 milioane de hectare cu grâu, 652.158 de hectare cu rapiţă de toamnă şi 262.700 de hectare cu orzoaică de toamnă.

În urma unui drum asiduu de doi ani de revizuiri ale autorităţilor antitrust, grupul german Bayer a finalizat joi, 7 iunie 2018, preluarea producătorului american de seminţe Monsanto, cu suma de 63 de miliarde de dolari, anunță https://economictimes.indiatimes.com.

Ca urmare a tranzacţiei, Bayer devine cel mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic şi erbicide şi va controla peste un sfert din piaţa mondială a seminţelor şi pesticidelor.

Noul gigant agribusiness va avea sediul în Monheim, Germania, în timp ce subsidiara din America de Nord va fi condusă din St. Louis. Acţiunile Monsanto nu vor mai fi tranzacţionate la Bursa de la New York, a anunţat firma germană.

În vederea diminuării temerilor autorităţilor de reglementare privind concurenţa pe piaţă, Bayer a acceptat să vândă active de aproximativ 7,6 miliarde de euro grupului german BASF.

Bayer a devenit joi unicul acţionar al Monsanto, astfel încât numele companiei americane nu va mai fi utilizat în continuare.

„Monsanto nu va mai fi numele companiei. Produsele achiziţionate vor păstra numele brandurilor lor şi vor face parte din portofoliul Bayer”, a informat compania.

Săptămâna trecută, Bayer a obţinut aprobarea autorităţilor SUA pentru preluarea Monsanto, după luni de întârziere a evaluării tranzacţiei, rezolvând astfel principalul obstacol în calea fuziunii.

În cazul în care tranzacţia nu se finaliza până în 14 iunie 2018, Monsanto se putea retrage din acordul de preluare şi putea solicita un preţ mai ridicat.

Tranzacţia este ultima dintre cele trei fuziuni majore care vor schimba semnificativ industria agrochimică. Grupul elveţian Syngenta a acceptat să fie preluat de firma chineză ChemChina, cu suma de 43 de miliarde de dolari, în timp ce companiile americane Dow Chemical şi DuPont au acceptat să-şi unească activităţile din sectorul de agrochimie pentru a da naştere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.

Pe piaţa mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul al doilea, cu o cotă de piaţă de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu 19% din piaţă. Monsanto este lider pe piaţa seminţelor, cu o cotă de piaţă de 26%, urmată de DuPont.

Bayer şi Monsanto au o prezenţă importantă în România.

Vicepreședinta Comisiei AGRI din cadrul Parlamentului European, Gabriela Zoană, a participat la cea de-a IV-a Conferință anuală pe tema modalității utilizării instrumentelor financiare din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în perioada 2014-2020.

Cu această ocazie, europarlamentarul a discutat cu comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan, în legătură cu intenția acestuia de a încuraja la nivel european digitalizarea și introducerea pe scară largă a noilor tehnologii pentru fermieri.

„Phil Hogan a spus-o destul de clar în timpul discursului de deschidere pe care l-a avut la această conferință, dar și în timpul discuțiilor pe care le-am avut personal cu el după eveniment: agricultura și sectorul alimentar operează într-un mediu foarte dinamic și, din acest punct de vedere, lucrurile se schimbă extrem de rapid. Trăim într-o lume în care competitorii Uniunii Europene folosesc din plin digitalizarea în agricultură, iar a rămâne ancorați în aceeași stare de fapt nu mai reprezintă o opțiune”, a afirmat Gabriela Zoană.

Eurodeputata depune eforturi permanente la Bruxelles, astfel încât punctul de vedere al României privind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC), așa cum a rezultat în urma consultărilor naționale, să fie respectat. În acest context, Zoană consideră că viitoarea PAC pentru perioada 2021-2027 va fi una care îi va favoriza pe cei care vor îndrăzni să adopte noile tehnologii.

„Nu este prima dată când auzim acest gen de mesaj de la Phil Hogan - agricultura europeană trebuie să treacă la alt nivel, și acela este digitalizarea, tehnologie care te ajută să obții mai mult cu resurse mai puține. Vorbim aici despre tehnologii de realizare a unor hărți ale solului cu ajutorul sateliților, astfel încât fermierii să știe consistența acestuia și diferitele elemente nutritive prezente, tehnologie care ar ajuta la poziționarea culturilor și la folosirea mai judicioasă a îngrășămintelor, dar și despre tehnologii precum IOT (Internet of Things) care transmit informații între diferitele device-uri care monitorizează starea culturii, a solului, astfel încât fermierul să fie informat în legătură cu anumite situații care necesită implicarea sa”, a declarat Gabriela Zoană.

În acest moment, a adăugat europarlamentara S&D, mai ales raportându-ne la țara noastră, totul pare îndepărtat ca orizont de timp, dar să nu uităm că digitalizarea agriculturii în ceea ce privește marile ferme a devenit o realitate în țările europene dezvoltate sau în Statele Unite ale Americii (SUA).

Probabil că, până în 2027, când se va încheia viitoarea Politică Agricolă Comună, vom constata dacă am reușit să aliniem măcar o parte dintre marile exploatări agricole de la noi la noile tendințe sau nu.

„Eu sper că România va fi capabilă să adopte digitalizarea în sectorul agricol, la fel cum a adoptat-o în atâtea alte domenii”, a conchis Zoană.

Circa 5.500 de hectare de terenuri agricole ar putea fi irigate în acest an în judeţul Argeş, prin canalele administrate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), potrivit anunțului făcut, luni, 4 iunie 2018, de Instituţia Prefectului.

„În vederea pregătirii campaniei de irigaţii 2018, ANIF - Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Argeş-Dâmboviţa a executat lucrări de întreţinere şi reparaţii, respectiv lucrări de decolmatare, distrus vegetaţie ierboasă şi lemnoasă şi reparaţii construcţii hidrotehnice pe toată lungimea canalelor de aducţiune. (...) Suprafaţa estimată a fi irigată din canalele de aducţiune este de aproximativ 5.500 de hectare”, se menționează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş, citat de agenția națională de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Argeş-Dâmboviţa are încheiate contracte cu beneficiari pentru o suprafaţă totală de aproximativ 2.000 de hectare, însă va derula o campanie de informare a fermierilor, astfel încât tot mai mulţi să beneficieze de programul care asigură apa gratuit până la punctele de preluare din canalele de aducţiune.

„S-au efectuat verificările PRAM în staţia de bază SPA Goleşti, precum şi probele de presiune în reţea, urmând ca din data de 4 iunie să se pompeze în vederea umplerii cu apă a canalelor de aducţiune şi asigurarea nivelului de apă necesar pentru campania de irigaţii, conform contractelor încheiate cu beneficiarii”, se mai precizează în documentul de presă.

Potrivit datelor MADR, în anul 2018 se vor aloca 26,5 milioane de euro pentru refacerea şi reconstrucţia sistemului naţional de irigaţii din miliardul de euro prevăzut în buget până la finele lui 2020, iar pe partea de investiţii în sistemele secundare de irigaţii sunt disponibile pe măsura 4.3 din PNDR 2014-2020 circa 435 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Centrele Regionale şi Oficiile Judeţene ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) vor organiza în perioada imediat următoare întâlniri de lucru cu potențialii beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Aceste acțiuni se vor derula pentru a asigura îndrumarea necesară depunerii cererilor de finanţare pentru noile sesiuni care urmează a fi lansate pentru submăsurile 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

„Este o nouă inițiativă care va avea loc la nivelul tuturor structurilor noastre teritoriale și care face parte din strategia de comunicare cu potenţialii beneficiari pe care am stabilit-o la nivelul Agenției. La întâlnirile de lucru pot participa cei interesați să obțină finanțare nerambursabilă, inclusiv solicitanții care şi-au depus proiecte în sesiunile anterioare și au fost declaraţi eligibili fără finanţare. Este o oportunitate de a răspunde concret la eventualele întrebări ale celor care se pregătesc să depună cererile de finanțare și, astfel, să evităm erorile pe care le observăm în momentul verificării proiectelor.” a menționat Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Informații despre programarea acestor acțiuni sunt disponibile la nivelul Centrelor Regionale pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și al Oficiilor Județene pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Fermierii români din Transilvania vor fi premiați în cadrul Conferinței PRIA Agriculture, care va avea loc la Cluj-Napoca în 14 iunie 2018, la Grand Hotel Napoca, sala Viena, începând cu ora 9,30, organizată de PRIAevents.

Conferința PRIA Agriculture și PRIA Gala Fermierilor Români din Transilvania este un eveniment important pentru agricultură și reprezintă o reală platformă de dezbatere între fermieri, autorități, și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.

În cadrul acesteia, vom recunoaște eforturile și contribuția fermierilor români ce au investit multă muncă, resurse și experiența lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau menținerea agriculturii României pe un loc bun în UE, au investit cunoștințe și energie pentru agricultura românească – motor extrem de important al economiei României. De asemenea, vom recunoaște meritele cercetătorilor și al celor care au avut un aport important pentru agricultura noastră.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor, prin măsuri de piață și finanțează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Va fi extrem de important să discutăm despre ce ne va rezerva aceasta după 2020 și despre cum ne poziționăm noi în noua PAC.

Și în țara noastră agricultura joacă un rol extrem de important, însă există încă loc de creștere, potențialul României în sectorul agricol fiind foarte mare. În cadrul conferinței, vor fi discutate subiecte de o deosebită importanță pentru fermieri și pentru agricultura României.

Fermierii acordă importanță maximă acestei teme pentru că este important să contribuim și noi la viitoarele prevederi deoarece agricultura ocupă un rol important pentru România. Astfel, Ministerul Agriculturii,împreună cu fermierii ar trebui să stabilească ce este mai bine pentru România și să obținem astfel rezultate mai bune și simplificarea aplicarii PAC, poate creșterea subvențiilor pentru fermierii români, și mai multe fonduri europene.

Aproape 20 de miliarde de euro urmează sa fie investite în agricultura românească, precum și în zonele rurale, până în 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), și este important să discutăm despre sumele care ne vor fi alocate după 2020. Legea terenurilor agricole este de asemenea unul dintre punctele importante care vor fi în dezbatere, precum și absorbția fondurilor europene.

Agricultura este ramura care contribuie la creșterea economică a țării noastre. Spre exemplu, țara noastră se află pe locul al doilea în UE ca producător apicol, iar la sfârşitul lui mai 2017, România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană.

În continuare vom vedea probleme cu care ne confruntăm, dar și soluții sau sugestii pentru a exista o creștere esențială a agriculturii românești.

Participați la cea mai importantă conferință destinată agriculturii din Cluj-Napoca, dezbateți cele mai importante teme pentru agricultura României alături de reprezentanți ai autorităților și de presă.

Lectorii invitați sunt: EMIL BOC – Primarul Municipiului Cluj-Napoca; Istvan Valentin VAKAR – Vicepreședinte, Consiliul Județean Cluj; Valeriu TABĂRĂ – Președinte ASAS/Fost Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Felix ARION – General Manager, Agro Transilvania Cluster; Sorin CIPLEA – Vicepreședinte, Cooperativa Agricola Lunca Somesului Mic; Emil TURDEAN – Fondator, SC AGRO Turdean Impex SRL; Laurențiu BACIU – Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR); Nicolae TRITEAN – Director, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Turda; Adrian ZAHARIA- Director Executiv, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj (APIA Cluj); Stefan DIMITRIU - Președinte, Camera de Comerț și Industrie Cluj.

Conferinţele PRIA aduc în atenție cele mai importante teme de dezbatere din fiecare domeniu și reunesc un număr mare de participanți, dar și mass-media. Cu o experienţă de peste 12 ani, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor premium pentru fiecare sector al economiei.

PRIA Agriculture va reuni 200 de participanți – fermieri, asociații, clustere, cooperative și reprezentanți ai autorităților centrale si locale, companii care activează în agricultură și în domenii conexe.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Agriculture şi modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe https://priaevents.ro/pria-agriculture-cluj-napoca-2018/
Contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., 0744584661.

Alături de alte produse reprezentative românești, Cașcavalul de Săveni și Cozonacul Domnesc își vor avea locul la standul României de la AgroBalt 2018, a anunțat directorul Direcției Agricole Județene Botoșani (DAJ), Cristian Delibaș.

„Botoșaniul are două produse acolo, la standul României. Vorbim de Cașcavalul de Săveni și de Cozonacul Domnesc. Cașcavalul de Săveni are depus caiet de sarcini și este în perioada de opoziție la Comisia Europeană (CE) pentru Indicație Geografică Protejată (IGP), iar Cozonacul Domnesc este un produs tradițional atestat în Botoșani”, a declarat Delibaș pentru Revista Fermierului.

În perioada 24-26 mai 2018, se desfășoară la Vilnius, Lituania, cea de-a XXII-a ediție a expoziției internaționale AgroBalt 2018, una dintre cele mai semnificative și impozante expoziții internaționale pentru agricultură și industrie alimentară din Țările Baltice.

Evenimentul este organizat în cadrul formatului 16+1 (Albania, Bosnia – Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Estonia, Ungaria, România și R.P. Chineză).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va fi reprezentat de către secretarul de stat Alexandru Valentin Țachianu și va participa cu un stand oferit de către organizatori, în cadrul căruia vor fi prezenți experți ai direcțiilor tehnice.

La standul MADR din incinta expoziției, vizitatorii vor putea degusta produse românești înregistrate cu Indicație Geografică Protejată, precum: Magiun de prune Topoloveni din județul Argeș, Salam de Sibiu produs de cei șase membri ai Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu, din judeţele Bacău, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, judeţul Braşov, Telemea de Ibănești de la membrii Asociației pentru promovarea produselor tradiționale de pe Valea Gurghiului, județul Mureş, produs înregistrat cu Denumire de Origine Protejată, dar și Pălincă de Bihor, produs cu indicație geografică la băuturi spirtoase.

În cadrul Expoziţiei Internaționale pentru agricultură și industrie alimentară „AgroBalt”, vor fi prezentate și produse ale căror documentații se află depuse la Comisia Europeană: Cârnații de Pleșcoi din județul Buzău și Scrumbia de Dunăre afumată de la membrii Asociației Ro-Pescador din Tulcea.

De asemenea, vor fi oferite spre degustare alte trei produse ale căror documentaţii sunt în curs de finalizare pentru a obține protecție europeană: Telemea de Sibiu de la Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu, Brânză de Vaideeni obținută de membrii Cooperativei Agricole Vaideeni din Vâlcea și Salată cu icre de ştiucă de Tulcea de la Asociația Ro-Pescador din Tulcea.

Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale va oferi spre degustare, cu sprijinul membrilor asociațiilor locale, preparate din diferite regiuni ale României, cum ar fi produse din lapte: brânză, caşcaval, caș afumat și neafumat, telemea, brânză de burduf în coajă de brad, produse din carne (cârnaţi de porc sau de oaie, slănină afumată, costiță afumată, muşchi afumat, ghiudem, babic, cârnați picanți, cârnați de casă, costiță afumată, pastramă afumată etc.), cât și produse de panificaţie şi patiserie (Cozonac Domnesc, Cozonac Comoara Măcinului, pâine cu cartofi). Nu vor lipsi produsele din pește (baghetă pescărească, batog afumat, păstrăv ardelenesc, pastramă pescărească, icre de crap), precum și vinul alb şi cel roşu.

Oaspeții târgului se vor putea delecta, de asemenea, cu delicatese precum dulceață de cireșe amare/căpșuni/vișine/zmeură/caise/ardei iute/lavandă/momordică, gem de prune, zacuscă și tocană de legume, dar și cu vestitele prune uscate de Leleasca.

Este pentru prima dată când MADR participă la expoziția internațională „AgroBalt”, aceasta reprezentând o oportunitate extraordinară de promovare a produselor românești de calitate, precum și a politicilor publice aplicate de MADR.

Pagina 1 din 44