Marți, 15 Mai 2018 17:35

Satu Mare: Miere mai multă, dar mai ieftină. Salcâmul a dat producții bune în acest an

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Anul 2018 a început mult mai bine decât anii anteriori, pentru apicultorii din judeţul Satu Mare, însă preţul mierii este mai mic, ca urmare a cantităţii mari de miere recoltată, potrivit informațiilor puse la dispoziția presei de filiala Satu Mare a Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA).

Conform datelor ACA Satu Mare, la salcâm, media producției de miere a fost de aproximativ 12 kilograme/familie, deşi a fost secetă și nu a plouat cât a trebuit în perioada salcâmului. Au fost cazuri de apicultori cu familii de albine de la care s-au scos și câte opt rame, adică 20 de kilograme de miere.

În plus, reprezentanții ACA Satu Mare spun că, în 2018, Apicola preia mierea de salcâm la 14 lei/kilogram, iar poliflora la 8 lei/kilogram, faţă de anul trecut, când salcâmul a fost 16-18 lei, ceea ce denotă că este multă miere de salcâm pe piaţă.

Într-o intervenție publică, preşedintele ACA Satu Mare, Nicolae Cornea, a afirmat că familiile cele mai puternice sunt cele care au fost tratate împotriva parazitului Varroa cu Varachet, în acest caz mortalitatea albinelor fiind mai mică.

„Apicultorii spun că au trecut cu bine iarna, tratamentul cel mai eficient este cel cu Varachet. Ceilalţi apicultori care au folosit altceva au avut destule mortalităţi. Acum, după salcâm, se recomandă efectuarea unui tratament. De asemenea, pentru cei care nu sunt adepţii roitului natural, se recomandă despărţirea artificială a familiilor pentru înmulţire”, a precizat Cornea, citat de agenția centrală de presă.

Filiala Satu Mare a ACA România are aproximativ 350 de membri, care deţin în jur de 12.000 de familii de albine.

Citit 987 ori