Ghid pentru digitalizarea agriculturii, prima inițiativă de acest gen din sud-estul Europei a unor tineri fermieri din România - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 08 Decembrie 2023 11:56

Ghid pentru digitalizarea agriculturii, prima inițiativă de acest gen din sud-estul Europei a unor tineri fermieri din România Recomandat

Scris de

Joi, 7 decembrie, la București, s-a lansat primul Ghid pentru Digitalizarea Agriculturii din România și prima inițiativă de acest gen din sud-estul Europei.

Ghidul Digitalizării a fost elaborat cu scopul de a asista fermierii români în inițierea procesului de digitalizare în fermele proprii, fiind un instrument practic menit să furnizeze cunoștințele esențiale pentru înțelegerea modului în care tehnologia digitală îmbunătățește activitatea agricolă și crește eficiența fermelor. Ghidul a fost creat de către practicieni și este rezultatul muncii de pe teren și din birou a tinerilor fermieri cu experiență, membri Agrinnovator, pasionați de agricultura digitalizată.

„Ghidul este făcut de fermieri, pentru fermieri. Dacă fermierul trebuie să se adapteze, așa se vor adapta și uneltele pe care acesta le folosește, dar și comunitățile din jurul acestuia, iar munca noastră de până acum și viitoarele noastre demersuri dovedesc acest lucru. Ne angajăm să înlesnim intrarea fermierilor români într-un ecosistem dinamic ce are la bază digitalizarea, proces care începe cu acest ghid”, a declarat George Chiriță, coordonator al Grupului de lucru Transformarea digitală a agriculturii din cadrul Agrinnovator.

Ghidul cuprinde noțiuni generale cu privire la digitalizare agriculturii, recomandări practice și o analiză aprofundată a aplicațiilor și soluțiilor existente în piață și a impactului lor asupra eficienței și sustenabilității în agricultură. Fiecare dintre aplicațiile examinate în cadrul acestei analize aduce diferite beneficii în eficientizarea activității agricole. Fermierii pot astfel alege în mod facil aplicațiile adecvate propriei ferme.

Despre metodologia ghidului a vorbit Oana Florea, membru în echipa Agrinnovator: „Primul pas pentru crearea raportului privind soluțiile de digitalizare în agricultură a fost elaborarea unei metodologii, prin realizarea unui studiu de piață și elaborarea unui inventar al soluțiilor de digitalizare utilizate de fermieri. Astfel, am obținut o imagine de ansamblu facil de citit din care reiese scopul fiecărei aplicații și cum poate fi folosită aceasta de către fermieri”.

În ceea ce privește impactul Ghidului pentru Digitalizarea Agriculturii, Andrei Chiriac, membru în echipa Agrinnovator, a precizat: „Experiențele reale, provocările și succesele fermierilor au fost integrate în acest ghid, făcându-l o resursă autentică și concentrată pe nevoile concrete ale celor care lucrează pământul. Ghidul are scopul de a fi un limbaj introductiv pentru toți fermierii pentru ca tranziția digitală sa fie cât mai accesibilă. Un pas important în digitalizarea fermei mele a fost dotarea cu o stație agro-meteorologică ultra performantă”.

WhatsApp Image 2023 12 07 at 17.08.29

Tinerii din grupul Agrinnovator au primit premiul de excelență pentru pionierat în promovarea digitalizării agriculturii în România oferit de către compania Agricover, un susținător al inițiativei tinerilor fermieri ce formează grupul Transformarea digitală a agriculturii din cadrul Agrinnovator.

Grupul de lucru (think-tank) Agrinnovator, lansat în luna mai 2022, are menirea de a promova crearea și diseminarea cunoștințelor referitoare la tehnologiile agriculturii de mâine. Proiectul îi are în centru pe tinerii fermieri absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură, organizat de Clubul Fermierilor Români, pregătiți să ducă agricultura românească la următorul nivel de dezvoltare și performanță prin expunerea de soluții și tehnologii agricole internaționale. Agricover asigură cadrul de lucru și susținerea necesară în diseminarea rezultatelor în rândul fermierilor români.

 

Abonamente Revista Fermierului – ediția print, AICI!

Citit 427 ori

newsletter rf

Publicitate

21C0027COMINB CaseIH Puma 185 240 StageV AD A4 FIN ro web 300x200

banner bkt

Banner KV AGRI SUMMIT 2024 300x250px

T7 S 300x250 PX

Banner Agroimpact Viballa 300x250 px

GAL Danubius Ialomita Braila

GAL Napris

Revista