Ambrozia, o plantă „sub incidența legii”. Avertisment sau amendă în cazul nerespectării condițiilor din proiectul de act normativ - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 10 Noiembrie 2017 16:12

Ambrozia, o plantă „sub incidența legii”. Avertisment sau amendă în cazul nerespectării condițiilor din proiectul de act normativ

Scris de

Ca urmare a gradului mare de pericol determinat de răspândirea ambroziei (Ambrosia artemisiifolia), ȋn şedinţa din 24 octombrie 2017, Senatul României a adoptat propunerea legislativă privind combaterea sa, practic un act legislativ major care introduce o plantă sub incidenţa legii şi care-şi propune să stabilească „măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea plantei”, anunță DowAgroSciences printr-un document adresat presei de specialitate.

Reprezentanții companiei precizează că ambrozia este o plantă cu origini nord-americane, a cărei prezență se face simțită în Europa ȋncă din anul 1860, aceasta fiind remarcată, ȋn primul rând, prin alergiile cunoscute de catre majoritatea locuitorilor sub denumirea de „febra fânului”.

Ȋn țara noastră, ambrozia este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpurile însorite și calde sau pe malurile râurilor de câmpie, fiind o expresie clară a denumirii populare de „iarba pârloagelor”.

„Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3.000 de seminţe, anual. Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică. Statistic, 15 la sută din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante care determină ȋn fazele uşoare un strănut repetat şi ȋnroşirea ochilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită. Analizând aria de răspândire a ambroziei, precum şi simularea distribuţiei polenului la nivel european, se poate concluziona că, ȋn România, cotele de alertă privind controlul acestei buruieni sunt ridicate pe bună dreptate”, menționează Ciprian Păcuraru, Business Development Representative, DowAgroSciences.

Fig 1

 Fig 2Strategia de control şi combatere a acestei buruieni trebuie să ȋnceapă de la cunoaşterea şi exploatarea unei slăbiciuni a plantei, şi anume ȋnmulţirea numai prin seminţe. Prin urmare, poate fi formulată foarte uşor o strategie de combatere mecanică (dezrădăcinarea manuală a plantei, sapă manuală sau mecanică), acțiuni ce permit ȋmpiedicarea plantei de-a produce seminţe, mai ales ȋn zonele nou-invadate.

Ȋn ariile ȋn care gradul de infestare cu ambrozie este foarte mare, singura metodă de combatere eficientă este erbicidarea cu produse specifice şi selective a culturilor ȋn care această buruiană este prezentă. Ȋn sprijinul strategiilor de control ale acestei buruieni, companiile Dow AgroSciences şi DuPont pun la dispoziţia autorităţilor şi fermierilor produse consacrate şi omologate pentru controlul buruienilor din principalele culturi agricole şi care au ȋn spectrul de combatere şi Ambrozia, cum sunt:

CULTURA

PRODUS

DOZA

COMPANIE

Cereale paioase

Lancelor Super

33 g/ha

Dow AgroSciences

 

Mustang

0,4-0,6 l/ha

Dow AgroSciences

 

Lontrel 300

0,3-0,5 l/ha

Dow AgroSciences

Porumb

Principal plus

470 g/ha

DuPont

 

Titus plus

307 g/ha

DuPont

 

Arigo

330 g/ha

DuPont

 

Lancelot Super

33 g/ha

Dow AgroSciences

 

Mustang

0,4-0,6 l/ha

Dow AgroSciences

Sfeclă de zahăr

Lontrel 300

0,3-0,5

Dow AgroSciences

Rapiță

Galera Super

0,25 l/ha

Dow AgroSciences

 

Lontrel 300

0,3-0,5 l/ha

Dow AgroSciences

„O eficiență mai bună poate fi dată de folosirea unui adjuvant, precum și de stadiul buruienii, care trebuie să fie între două și șase frunze la momentul erbicidării”, a conchis Păcuraru.

Proiectul de lege nu se aplică, momentan

Pentru a intra în vigoare, proiectul de act normativ trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

El urmează să fie transmis pentru dezbatere la Camera Deputaților, al cărei vot favorabil va fi necesar pentru ca documentul să ajungă să se aplice.

Practic, documentul prevede că „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, ai lacurilor, ai sistemelor de irigații, ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii Ambrosia artemisiifolia pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane și extravilane”.

În acest sens, persoanele fizice și firmele vor trebui să desfășoare periodic lucrări de întreținere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Dacă această obligație va fi neglijată, autoritățile vor da mai întâi o sancțiune sub formă de avertisment. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul cetățenilor, sau între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.

În expunerea de motive a propunerii de lege scrie că ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și că polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie al anului).

„În perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri). Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical”, lămuresc inițiatorii.

De asemenea, tot în expunerea de motive mai mai este specificat că tratamentul aparte pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat și a dispărut de pe piața locală. Prin urmare, scăderea numărului de îmbolnăviri ar putea fi rezultatul unor ample intervenții naționale de limitare a răspândirii ambroziei.

Citit 2001 ori

Publicitate

revista fermierului 300x250

produsenaturalfermieri

Banner Corteva 2020

Revista