Daea speră ca „Ghidul Albinei” să fie aprobat prin vot de Ziua Mondială a Albinei - REVISTA FERMIERULUI
Marți, 07 Mai 2019 22:02

Daea speră ca „Ghidul Albinei” să fie aprobat prin vot de Ziua Mondială a Albinei

Scris de

Potrivit precizărilor ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, de marți, 7 mai 2019, acesta speră ca „Ghidul Albinei”, document elaborat de Autoritatea Europeană Pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) în anul 2013, dar neadoptat încă la nivelul întregii Uniuni Europene (UE), să fie aprobat de guvernele blocului comunitar, prin vot, chiar de Ziua Mondială a Albinei, respectiv în 20 mai.

„(...) Sunt în această postură în care trebuie să fiu în acelaşi timp în faţa fermierilor şi în faţa culturilor, dar şi în faţa albinelor. Nu poţi să stai cu spatele faţă de un sector sau faţă de celălalt (...) Sigur, luaţi-o în sensul bun al cuvântului şi interpretaţi melodia pe care eu o desenez cu puterea mea de imaginaţie, dar cu profund interes faţă de cele două sectoare”, a precizat șeful MADR după întâlnirea avută cu membrii Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România - Romapis - care au fost prezenţi marţi, 7 mai 2019, în faţa ministerului de resort. „ Răspunsul meu este acela pe care îl cer dumnealor la Bruxelles: să analizăm într-o judecată dreaptă şi echilibrată decizia pe care dânşii o doresc şi să fie aprobat instrumentul ştiinţific pe care EFSA l-a pus în valoare pentru a reduce neonicotinoidele”.

Oficialul guvernamental a adăugat că, între sectorul vegetal şi cel apicol, a existat întotdeauna o armonie, pentru că, altfel, dezvoltarea ambelor sectoare ar fi fost limitată şi, din acest motiv, trebuie găsit un echilibru bazat pe o decizie ştiinţifică.

„(...) Folosim neonicotinoide şi le folosim dintr-un respect legitim pentru ţară, dintr-un respect legitim pentru fermieri, pentru misiunea pe care o avem de a hrăni România şi de a hrăni populaţia. Nu poţi să laşi descoperite 2,5 milioane de hectare cu porumb, pe care să nu le tratezi. (...) S-a intervenit până la această dată şi am găsit soluţii alternative şi alte substanţe care nu afectează sănătatea albinelor. De altminteri, în România, prin evoluţie şi prin analiză, de la integrarea în Uniunea Europeană, de la 935.000 de familii de albine, acum avem peste 1,7 milioane de familii, ceea ce înseamnă că a existat o armonie între cele două sectoare. Agricultură fără albine nu se poate face decât parţial. Sunt plante care se polenizează numai de către albine. Sunt culturi fundamentale, cum ar fi floarea-soarelui sau rapiţa, la care trebuie să foloseşti aceşti polenizatori. De altminteri, nici albinăritul nu se poate dezvolta fără culturi sau poate să se dezvolte, dar limitat, pe flora spontană şi, de aceea, trebuie un echilibru, iar acest echilibru se regăseşte într-o decizie ştiinţifică. Aceasta îmi cer oamenii şi pe această conduită a echilibrului ştiinţific şi necesar de aplicat merge şi ministrul Agriculturii din România”, a mărturisit Daea.

Depopulări masive

Zilele acestea, apicultori din toată Europa demonstrează în faţa Ministerelor Agriculturii, solicitând aplicarea standardelor europene de protejare a albinelor împotriva pesticidelor, în votul ce va avea loc chiar de Ziua Mondială a Albinei, respectiv în 20 mai. În acest sens, a fost deschisă o petiţie online, semnată până la ora publicării materialului de 232.762 de cetăţeni europeni, dintre care peste 3.000 de români.

Mircea Ciocan, preşedintele organizației de apicultori, a înmânat un astfel de document ministrului român al Agriculturii pentru a susţine „Ghidul Albinei”, aşa cum a fost el întocmit de Autoritatea Europeană pentru Sănătatea Alimentară (EFSA) în 2013. El a susţinut că, în toţi aceşti şase ani, ghidul nu a putut fi promovat, din cauză că România încurajează utilizarea „într-un mod mai puţin ştiinţific a pesticidelor”, dar cu un accent mai apăsat pe ceea ce înseamnă neonicotinoide.

„Aceste neonicotinoide sunt interzise în întreg spaţiul european din 2013, dar, din cauza politicii agrare a MADR, în ultimii șase ani au beneficiat de derogări. Practic, nicio secundă nu au fost interzise în România, iar acest lucru duce la depopulări masive la albine şi la pierderi economice însemnate, apicultorul fiind nevoit să facă, pe tot parcursul anului, intervenţii de întărire a familiilor de albine, în loc să valorifice ceea ce natura ne oferă în mod generos. Aceasta pentru că pierderile nu se produc prin moartea efectivă a coloniilor de albine, ci prin slăbirea lor, prin moartea albinei lucrătoare, familia având capacitatea de a se regenera dacă este stimulată. În loc să aibă un folos economic, este în pierdere în permanenţă”, a afirmat Mircea Ciocan.

Ciocan a adăugat că țara noastră are un potenţial apicol enorm, fiind al doilea stat ca producţie din UE, însă în prezent se află la jumătate din acest potenţial.

„Potenţialul depăşeste 20.000 de tone de miere, dar în ultimii ani, din păcate, abia dacă ne clasăm sub jumătate din potenţialul apicol al României, ceea ce are drept cauză utilizarea acestor pesticide fără discernământ. Sperăm ca acest «Ghid al Albinei» care va fi supus votului pe 20 mai şi va coincide cu Ziua Albinei, acest ghid ştiinţific să fie implementat, iar selecţia substanţelor în tratarea culturilor să se facă în mod ştiinţific, pe baze mult mai riguroase. (...) În România, deşi toate cele trei tipuri de neonicotinoide sunt interzise din 2013, au fost utilizate pe parcursul acestor ani. România a dat peste 30 de derogări în cei şase ani pentru a putea înfiinţa culturi cu sămânţă tratată cu neonicotinoide, ceea ce a dus la pierderi în rândul apicultorilor. (...) Noi nu vrem să intrăm în conflict cu sectorul vegetal, nu avem o problemă în a aborda ştiinţific dialogul cu sectorul vegetal, important este ca toate lumea să câştige”, a mai spus Ciocan, citat de Agenția Națională de Presă.

În opinia acestuia, „Ghidul Albinei” ar face ca punerea pe piaţă a acestor substanţe din categoria pesticidelor să fie evaluată corect, pe criterii ştiinţifice, fiind un instrument bine elaborat care are în vedere protejarea naturii pe termen lung şi care pune în valoare viaţa tuturor polenizatorilor, inclusiv a albinei melifere.

Eleganță și atitudine

În cadrul discuțiilor, Petre Daea i-a felicitat pe membrii asociaţiei pentru modul cum şi-au transmis mesajul, mai exact pentru „eleganţă şi atitudine”.

„Vreau să îi felicit pentru eleganţă şi pentru atitudine. Asta demonstrează că vin dintr-un sector bine organizat şi această legătură între om şi albină e bine să ne îndemne pe toţi la atitudini curate şi bine organizate în care hărnicia albinei iese într-o anumită ordine şi iată că şi rezultatele se văd”, a mai precizat membrul guvernului.

Chiar dacă modul în care mesajul transmis a fost unul decent, textul petiției online este destul de ferm în exprimare, inclusiv la adresa unor giganți din domeniul producției de pesticide.

„Avem o ocazie uriașă să salvăm albinele de pesticidele ucigașe. În 20 mai, guvernele europene se întâlnesc la nivelul UE pentru a regândi cum se autorizează folosirea pesticidelor periculoase. Împreună, îi putem convinge să fie de acord cu standarde mult mai înalte, care ar scoate în afara legii pesticidele ucigașe de albine.

Care este esența problemei? Lobbyiștii de la Bayer și Dow fac tot ce este posibil pentru a menține chimicalele lor otrăvitoare pe câmpiile europene.

Semnează această petiție acum, spune guvernelor din UE să facă din testarea pesticidelor o acțiune prietenoasă față de albine.

Pesticidele toxice și agricultura intensivă ne omoară albinele și, cu toate acestea, sunt autorizate din ce în ce mai multe asemenea substanțe. Acum, avem șansa să oprim această tendință.

UE vrea să îmbunătățească modul în care se testează pesticidele, să acorde mai multă atenție căilor prin care sunt afectate albinele, dar - mai întâi - guvernele Europei trebuie să cadă la învoială asupra acestui plan. Împreună, trebuie să ne convingem propriile guverne să îmbunătățească în mod radical sistemul și să accepte sfatul oamenilor de știință care pun în centrul problemei răul provocat albinelor”.

Citit 804 ori

Publicitate

revista fermierului 300x250

DLG ET 2021 rum 336x280px

produsenaturalfermieri

Banner Corteva 2020

Revista