Câți dintre noi (mai) știu că, în 1945, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, devenea ctitorul Facultății de Agronomie din Timișoara? - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 15 Decembrie 2017 12:01

Câți dintre noi (mai) știu că, în 1945, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, devenea ctitorul Facultății de Agronomie din Timișoara?

Scris de

Se spune că românii au memoria scurtă și își uită cu ușurință trecutul, chiar și evenimente din istoria recentă. Este o afirmație valabilă în proporție covârșitoare, însă unul dintre atuurile adevărului istoric este și acela că, măcar o fațetă a sa, oricât de ștearsă sau plină de praf, învinge timpul și guma de șters/penița tocită a „binevoitorilor”.

Recunosc, nu o dată am pășit pe holurile facultăților din USAMVB-TM, inclusiv pe ale celei de Agricultură, însă nu am avut timp să „miros” istoria, să întreb cine a pus umărul la construirea viitorului agriculturii din Banat. Indiferență? Lipsă de timp? Teama că articolul nu interesează pe nimeni? Toate la un loc și poate chiar mai mult.

Sunt sigur că mulți dintre cititori știu că Regele Mihai I a fost mereu apropiat de Timișoara și, pe lângă faptul că a ctitorit catedrala, a înființat două universități și Filarmonica. Dacă nu, acum este momentul să aflăm.

Vorbim de acel Decret Regal nr. 660/1944, practic actul de naştere al Universității de Vest din Timişoara, a patra universitate a ţării după cele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Printr-un alt decret, din 1945, Majestatea Sa a înființat Facultatea de Agronomie care a stat la baza Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVBT). Doi ani mai târziu, în 15 aprilie 1947, Regele Mihai I a semnat și actul de înfiinţare a Filarmonicii de Stat.

Să revenim însă la ceea ce ne interesează. În demersul meu jurnalistic, am aflat că Facultatea de Agricultură reprezintă de peste șapte decenii o instituție de referință în spațiul național și internațional al învățământului superior agronomic. Până în anul 1989, facultatea a funcționat doar cu specializarea Agricultură, celelalte fiind înființate ulterior, ca răspuns la exigențele societății bazate pe cunoaștere.

În urma Dictatului de la Viena, Facultatea de Agricultură din Cluj s-a refugiat la Timișoara, funcționândîn cadrul Școlii Politehnice. La data de 30 iulie 1945, Regele Mihai I a promulgat Legea 617 pentru înființarea Facultății de Agronomie din Timișoara, lege considerată ca fiind „actul de naștere” al acestei instituții. Cu această ocazie, facultatea a fost dotată și cu o serie de ferme: Timișoara, Ceala-Arad, Voiteni, Teremia Mare.

Ca urmare a reformei învățământului din 1948, s-a înființat Institutul Agronomic din Timișoara, care a funcționat cu această denumire, în structuri diferite, până în anul 1990. În timp, Institutul a avut în componența sa, pe lângă Facultatea de Agronomie, și Facultatea de Medicină Veterinară, și Facultatea de Zootehnie.

Mesaj de condoleanțe transmis de rectorul USAMVBT „Regele Mihai I al României”, prof. dr. ing. Cosmin Alin Popescu

Documentarea jurnalistică m-a îndrumat, de asemenea, și pe prima pagină a site-ului USAMVBT, acolo unde rectorul universității, prof. dr. ing. Cosmin Alin Popescu, vorbește de personalitatea marcantă a monarhului român și deplânge moartea sa, transmițând totodată familiei îndoliate condoleanțele întregii comunități universitare românești.

„Comunitatea noastră este îndoliată și profund marcată de trecerea la cele veșnice a celui care, în anul 1945, a devenit ctitorul Facultății de Agronomie din Timișoara: Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin personalitatea sa marcantă, prin activitățile de promovare a spiritului național și de păstrare a valorilor societății românești, Majestatea Sa va rămâne veșnic în gândurile, inimile și spiritul tuturor celor care l-au cunoscut și care astăzi îi sunt recunoscători.

Trecerea în neființă a Majestății Sale Regele Mihai I al României a înlăcrimat întreaga noastră comunitate academică, în numele căreia transmit Casei Regale a României cele mai sincere mesaje de condoleanțe și de susținere, în aceste momente cu o încărcătură emoțională inegalabilă.

Odihnească-se în pace cel al cărui nume va fi purtat de universitatea noastră pentru totdeauna: Regele Mihai I al României!”, este mesajul emoționant al prof. dr. ing. Cosmin Alin Popescu.

Regele-grădinar

O carte de istorie ar putea fi scrisă de pe urma vieții tumultuoase a Majestății Sale, Mihai I, Rege al României. Că pe lângă aviație și alte domenii, Mihai I a iubit și sectorul agrozootehnic, se vede poate mai mult decât niciodată în exil. Interesant este cât de devotat a fost familiei sale Mihai I și cât de multă tărie de caracter a trebuit să aibă acest om de a trece de la cârmuirea unei țări la munca în fermă.

Pentru a ajunge însă la acest reper din viața sa, trebuie adusă în atenție cronologia evenimentelor. Astfel, în noiembrie 1947, cu o lună înainte de abdicare, Regele Mihai a participat la Londra la nunta actualei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, unde a cunoscut-o pe prinţesa Ana de Bourbon-Parma. Monarhul român, atunci în vârstă de 26 de ani, îmbrăcat în uniforma aviaţiei române, a fost salutat milităreşte de către fiica de 24 de ani a prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei.

La numai o săptămână de la prima lor întâlnire, Regele Mihai i-a cerut mâna Principesei Ana de Bourbon-Parma la Lausanne, în Elveţia. În ciuda abdicării şi a exilului, cei doi se căsătoresc pe 10 iunie 1948 la Atena, pentru că nicio ţară nu a dorit să se implice în organizarea nunţii din cauza refuzului Papei de a le da binecuvântarea. Ana de Bourbon era de religie romano-catolică, iar Suveranul Pontif a condiţionat binecuvântarea de angajamentul regelui de a-şi boteza copiii în religia catolică, şi nu cea ortodoxă, lucru refuzat de Mihai I.

Și am vrut să vorbesc și de Regina Ana pentru că dimensiunea trecerii de la o viață de monarh la una de... fermier este greu cuantificabilă pentru oameni obișnuiți ca noi, susținerea necondiționată venită însă din partea partenerei de viață a Regelui Mihai I fiind definitorie pentru ceea ce avea să urmeze.

După abdicarea din 30 decembrie 1947, Regele Mihai I şi-a continuat viaţa în exil ca oricare alt om, fiind nevoit să-şi câştige existenţa ca fermier, pilot, antreprenor la o companie de electronică sau broker la Bursa de pe Wall Street.

Până la sfârşitul anului 1948, cei doi au locuit la Vila Sparta lângă Florenţa, locuinţa reginei-mamă Elena, iar din 1949, la Lausanne, unde se naşte prima fiică, principesa Margareta. Tot la Lausanne, se nasc principesele Elena şi Irina. În 1950, familia se stabileşte în Marea Britanie, unde va locui timp de şase ani, până în 1956, la Bramshill House în Hampshire, şi apoi la Ayot St-Lawrence, în Hertfordshire, pe o proprietate a Lordului Brocket.

De aici devine însă totul interesant (pentru noi, cel puțin). Pentru a-şi câştiga existenţa, Regele și Regina au înfiinţat o fermă de găini şi gâşte şi au construit un mic atelier de tâmplărie. Au muncit în grădină, au dat de mâncare păsărilor, iar produsele obţinute în gospodăria ţărănească, ouă, carne şi legume, le vindeau pentru a-şi câştiga existenţa.

Într-un interviu acordat British Pathe în anul 1953, Regele și Regina vorbeau cu un optimism uimitor despre mica lor fermă: „Fac tot ce pot. Am grijă de copii și de găini, lucruri de genul acesta”, spunea, zâmbind, Ana de România, în engleză, cu accentul ei franțuzesc.

Rege la șase ani, tată, familist, fermier cu demnitate în exil.

Restul este de prisos. Nu mi-am dorit o poveste lacrimogenă, ci o pildă. Poate și de aceea, n-am abuzat de epitete și de fraze colorate.

Drum bun, Majestate!

Citit 1926 ori

Publicitate

Agricover 2020

revista fermierului 300x250

DLG ET 2021 rum 336x280px

produsenaturalfermieri

Banner Corteva 2020

Revista