SCAPA, colectarea gratuită a deșeurilor de ambalaje de pesticide începe în luna mai - REVISTA FERMIERULUI
Marți, 27 Aprilie 2021 11:03

SCAPA, colectarea gratuită a deșeurilor de ambalaje de pesticide începe în luna mai

Scris de

Protejarea mediului înconjurător este responsabilitatea noastră, a tuturor. Fie că suntem producători de produse de protecția plantelor, distribuitori sau utilizatori de produse, este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a păstra un mediu curat.

Produsele de protecția plantelor sunt ambalate corespunzător pentru a proteja utilizatorul și mediul înconjurător, însă după efectuarea tratamentelor, în fermă rămâne o cantitate importantă de ambalaje din plastic, metal sau hârtie care pot fi recuperate și reciclate în anumite condiții prin programul SCAPA al AIPROM (Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România).

Prima campanie SCAPA de colectare a deșeurilor de ambalaje de pesticide debutează anul acesta în luna mai. În intervalul mai-iulie fermierii și distribuitorii pot preda gratuit deșeurile de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecția plantelor în cele peste 75 de centre de colectare SCAPA din țară.

„Înainte să planificați o vizită în centrele de colectare SCAPA verificați programul de funcționare al acestora. Preluarea ambalajelor este realizată de către unicul operator Ecorec Recycling, furnizor de servicii de inspecție, transport și valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare, în calitate de centre de colectare. Pentru a afla mai multe informații despre furnizorul serviciilor SCAPA puteți suna la: 0755.017.486. De asemenea, mai multe detalii despre funcționarea programului puteți afla direct de pe site-ul AIPROM: https://www.aiprom.ro/proiecte/scapa. Dacă aveți o cantitate de deșeuri de ambalaje de pesticide mai mari de 30 mc, prin programul SCAPA se poate asigura preluarea, direct din fermă, a acestei cantități, printr-o programare inițială la TelVerde: 0800.800.211 (apel gratuit)”, transmite AIPROM printr-un comunicat de presă.

Tripla clătire, condiția legală pentru a beneficia gratuit de programul SCAPA al AIPROM

Imagine2

Pentru a scăpa gratuit de ambalajele provenite de la aplicarea tratamentelor fitosanitare, acestea vor fi triplu clătite, uscate, iar capacul se va separa de ambalaj. După efectuarea operațiunii de triplă clătire, ambalajele se găuresc în partea de jos, pentru a evita reutilizarea lor. Tripla clătire reprezintă procedura prin care sunt decontaminate ambalajele de pesticide, reducându-se astfel pericolul pentru sănătate și mediu, conform normelor legale în vigoare.

13 ani de colectare a deșeurilor de ambalaje de pesticide prin SCAPA

Din 2008 și până în prezent, prin programul SCAPA al AIPROM  a fost colectată o cantitate de aproximativ 10.500 de tone de deșeuri de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecția plantelor, cheltuindu-se resurse importante pentru protejarea mediului înconjurător și recuperarea ambalajelor puse pe piață de către membrii AIPROM și companiile participante la program.

Implementarea SCAPA este organizată și susținută financiar de către companiile membre AIPROM și companiile participante la program.

Citit 260 ori

Publicitate

21C0027COMINB CaseIH Puma 185 240 StageV AD A4 FIN ro web 300x200

banner grundfos MAI 2021

TPV RF 300x250 2

Virtual AGRO 2021 300x250px

produsenaturalfermieri

Banner Corteva 2020

Revista